HUURUKKO PALAILEE LAITUMILTA

Kolumnit
Suomen Sotilas

Kaikenlaista on kesän mittaan tapahtunut, mastoja kaatunut, sähkölinjoja katkennut ja murtoja tehty. Tällaista kiusantekoa, josta ei nyt sitten voida tekijää tunnistaa (vai tunnustaa). Sodassa emme ole koska ilmeisesti Tasavallan Presidentti ei ole linnastaan joulurauhan julistuksen tapaan moista papyruskääröstään julistanut. Mistäs löytyisi se välituntivalvoja tai tukioppilas, joka moisen kiusaamisen lopettaisi?

Mediassa ihmetellään miten venäläisten tonttiomistukset osuvat niin hyvin meidän sähkönjakelujärjestelmämme avainkohteiden läheisyyteen? No ehkä he ovat noudattaneet KVG- periaatetta ja vilkaisseet verkosta missä mitäkin löytyy. Finngridin mukaan avoimuus on valttia ja salaaminen turhan vaikeaa, kun on tuo Google. Sieltä nuo löytyvät myös nuo antennimastot tietoineen kun ”harrastajat” ovat niitä sinne keränneet. Puolustusministeriökin on asian vakavuuteen satsannut ja kohdentanut jopa yhden henkilön näitä tonttikauppoja käsittelemään. AVOIN YHTEISKUNTA!

Puolustusvoimat kovasti mainostaa varusmiesten valmiusjoukkoja, jotka kyllä tarvittaessa kaikki ongelmat ratkovat, siis koulutuksensa jälkeen. Kyllä, kunhan Tasavallan Presidentti on valtioneuvoston esittelystä ottanut Valmiuslain tai Puolustustilalain toimivaltuuksia alueellisesti tai koko maata koskien käyttöön. Näihin on myös eduskunnalla VETO-oikeus. Samalla pitää myös linjata, että asevelvollisten osalta toiminnassa kyse on maanpuolustustehtävästä. Eli ei papyruksen lukua parvekkeelta, muttei myöskään äkkilähtöjä varuskunnasta yön selkään.

Huoltovarmuuskeskus on vihdoin herännyt pitkäksi menneiltä talviuniltaan ja ruvennut pohtimaan mitä kautta Suomeen voisi tavaraa saada, jos Itämerellä seilaaminen käy vaikeaksi. Vielä tuossa keväällä kuullun mukaan ainoaksi ongelmaksi nähtiin jäätalvi, mutta ”Jäänmurtajatoiminta on osa huoltovarmuutta!”

Nyt huolen aiheena on rautatieyhteys pohjoisen kautta ja poikkeava kiskoleveys. Asiaa on perusteellisesti käsitelty hiljan.

Samaan aikaan ollaan innolla sähköistämässä kaikkea raideverkkoa ja romuttamassa ”ilmastoepäystävällisiä” dieselvetureita. Pikku vinkki: Mitä tapahtui Ranskassa olympialaisten aikaan ja mitä täällä on tapahtunut raideliikenteen kanssa pitkin vuotta? Ei sähköä ei liikennettä, ei liikennettä ei tavaraa.

NATO-esikunta pitää saada Mikkeliin, kun aikoinaan eräs ministeri aluepoliittisista syistä tuon Maavoimien Esikunnan sinne tumppasi, Puolustusvoimien johdon näkemyksen vastaisesti. Satuin olemaan tilaisuudessa, johon silloinen amiraali Kaskeala tuosta päätöstilaisuudesta suoraan tuli. En ole aikaisemmin, enkä myöhemminkään herra amiraalia niin vihaisena nähnyt. Itse kyllä olisin suonut tuon prikaatin sinne Mikkeliin ja esikunnan johonkin muualle. Ihan vain noin karttaa katsomalla.

En kuitenkaan malta vielä olla palaamatta tuohon teemaan Sodassa vai Ei. Näin lopuksi, ihan ilman sen kummempia kommentteja kehottaisin asiasta kiinnostuneita tutustumaan termiin SIJAISSOTA (englanniksi Proxy War) ja sen määritelmään:

Proxy War (a military conflict in which one or more third parties directly or indirectly support one or more state or nonstate combatants in an effort to influence the conflict’s outcome and thereby to advance their own strategic interests or to undermine those of their opponents. Third parties in a proxy war do not participate in the actual fighting to any significant extent, if at all.)