Irma Anneli Nurmelan vastine

Artikkelit
Pekka Virkki

Suomen Sotilas julkaisi artikkelissaan historioitsija Alpo Rusin teoksessa esitellyn nimilistan suomalaisista, joita koskien kaksi suomalaisprofessoria pyysi vuonna 1999 Itä-Saksan turvallisuuspalvelun arkistoja valvovalta viranomaiselta lisätietoja.


Listalla mainittu Irma Anneli Nurmela otti toimitukseen yhteyttä ja totesi, ettei hänellä ollut minkäänlaista yhteyttä Stasiin eikä hän ollut edustuston tuolloisen päällikön Osmo Kockin sihteeri, vaikkakin alainen.


Nurmela kertoi toimitukselle kattavasti urastaan ja ihmetteli nimensä päätymistä listalle.


Suomen Sotilas korostaa, että vaikka aiemmassa artikkelissamme julkaistulla listalla mainitaan useampia vakoojaksi värvättyjä, itse listassa on kyse ainoastaan luettelosta henkilöitä, joiden mahdollisista yhteyksistä tietoja pyytäneet ovat syystä tai toisesta kiinnostuneet. Nimi listalla ei itsessään riitä viitteeksi mistään rikollisesta toiminnasta.


Yhteydenpito ulkomaisten tahojen kanssa on diplomaattien perustehtävä, jonka erottaminen epäasiallisesta kanssakäymisestä muodostaa yhden tiedustelututkimuksen merkittävimmistä sudenkuopista. Siksi arvostamme suuresti aikalaiskertomuksia sekä artikkeliemme kommentointia asioista jotakin tietävien toimesta.