Ukrainan norsupyssyt

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Ukrainan järeistä tarkka-ampuja tai materiaalintuhoamiskivääreistä ei ole sotauutisten joukossa juurikaan puhuttu. Ukrainan armeijalla on kuitenkin käytössään näitä aseita. Aseet erottuvat muista tarkka-ampujakivääreistään massiivisella koollaan.

Snipex Alligator on isokokoinen, painava ja tehokas materiaalintuhoamiskivääri kaliiperissa 14,5 x 114 mm. Snipex-kivääreiden tehokas ampumaetäisyys on kaksi kilometriä, mutta kantama riittää aina seitsemään kilometriin saakka. Tulen tarkkuus onkin sitten oma juttunsa ylipitkillä ampumaetäisyyksillä.

Ase painaa 25 kg, sen pituus on kaksi metriä ja piipun pituus 120 cm. Tukki on valmistettu polymeeristä ja siinä on tarkka-ampujakivääreille tyypilliset monipuoliset säädettävät tuet ja poskipakka yms, joilla ase saadaan mitoiltaan kullekin ampujalle mahdollisimman hyväksi ergonomialtaan. Aseessa on kromipinnoitettu patruunapesä ja piippu. Kaikki metalliosat on päällystetty Cerakote-tyyppisellä keraamisella pintakäsittelyllä.

Alligator

Luodin lähtönopeus luodista riippuen on viirun verran vajaa 1000 m/s. Panssarisytytysluotia käytettäessä 100 metrin ampumaetäisyydellä läpäisyn pitäisi olla huimat 30 mm:ä’ perus panssariterästä ja 2000 metrin ampumaetäisyydelläkin noin 10 mm:ä. On huomattava, että esimerkiksi BTR-vaunuissa panssarointi vaunun rungossa on tuo 10 mm:ä.

Varsin järeällä kiväärin patruunalla on tietenkin ammuttaessa kova rekyyli. Ase tietenkin potkaisee aika lailla. Rekyyliä vaimentaa luonnollisesti jo aseen paino, 25 kg. Lisäksi aseessa on rekyyliä syövä joustomekanismi sekä pehmeä peräosa ampujan olkapäätä vasten. Tärkein rekyyliä vähentävä tekijä on nelilaippainen suujarru. Rekyylistä kertoo sekin, että lipas kiinnittyy lipaskuiluun sekä edestä, että takaa, jotta se ei laukauksen aiheuttamasta tärähdyksestä pääse irtoamaan tahattomasti ammunnan aikana.

Alligaattoria saa myös 12,7 mm:n kaliipereissa, sekä länsimaisella 12,7 x 99 ja neuvostoliittolais-venäläisellä 12,7 x 108 mm patruunalla. 12,7 x 99 versioissa piippu on 85 senttimetriä, kokonaispituus 1 620 mm ja paino 16 kilogrammaa. Alligaattorin lipaskapasiteetti 12,7×99 mm:ssä on 10 patruunaa.

Alligator ja patruunat. Musta-punainen maalimerkintä luodin kärjessä tarkoittaa panssarisytytysluotia.

Patruuna

14,5 × 114 mm (.57 kaliiperi) on alun perin Neuvostoliitossa kehitetty PTRS- ja PTRD -panssarintorjuntakivääreille Toisen Maailmansodan aikoihin. Myöhemmin sitä käytettiin KPV- raskaan konekiväärin patruunana. Näistä konekivääreistä tehtiin yksi, kaksi ja nelipiippuisia ZPU-sarjan ilmatorjuntakonekiväärejä. Ase ja patruuna on tuttu myös meille suomalaisille, onhan se myös BTR-60 kuljetuspanssarivaunun pääase. Sama ase on ollut muissakin BTR-pyöräajoneuvoperheen pääaseena BTR-80:en saakka.

Pikkuveli

Snipex T-Rex on Alligaattorin pikkuveli. Se on lyhyempi versio Alligaattorista. Toteutus on ”puolibullpup”, patruunapesää on tuotu taaemmaksi. Aseessa ei ole lipasta lainkaan, vaan jokainen patruuna syötetään käsin patruunapesään. Snipex T-Rexissä on 1 200 millimetriä pitkä piippu ja T-Rexin kokonaispituus on 180 senttimetriä.

T-Rex

Puoliautomaatti

Aseperheestä löytyy myös puoliautomaattiversio “Monomakh”, joka on nimetty Kiovan Venäjän muinaisen hallitsijan mukaan. Puoliautomaatin etuna on nopea tulirytmi, joka on eduksi erityisesti liikkuvia maaleja ammuttaessa tai tulitettaessa useita maaleja, joilla on mahdollisuus siirtyä suojaan tulitoiminnan havaittuaan. Monomakh:n pituus on 2 metriä ja 5 senttiä.

Kaikissa Ukrainan armeijan hyväksymissä Snipex-kivääreissä on vakiona Snipex Jove 50 6-24×56 -tähtäin, joka on optimoitu pitkän ja erittäin pitkän kantaman ammuntaan erittäin tehokkailla aseilla.

Monomakh

Mukana taisteluissa

Kuten edellä mainittiin, Snipex Alligaattoria on käytetty koko Ukrainan sodan ajan samoin kuin kaikkia aseperheen kiväärejä. Tällä hetkellä palveluksessa olevien aseiden lukumäärä ei ole tiedossa, mutta oletetaan, että suurimmalla osalla Ukrainan erikoisjoukkojen yksiköistä ja muista etulinjan joukoissa se on käytössä.

Alligaattorin tehokkuudesta taistelussa on ainakin kaksi virallisesti vahvistamatonta tietoa. Ensimmäinen oli ukrainalaisen tarkka-ampujan mahdollinen osuma venäläiseen sotilaan, joka oli 4300 m:n etäisyydellä. Toinen oli viiden venäläisen sotilaan tappaminen viidessä minuutissa yhdellä tarkka-ampujalla. Tässä taistelutilanteessa yksi luoti tappoi kaksi venäläistä sotilasta.

 

Kuvat valmistajan ja Wikipedia Commons