Puolustusvoimille inertiapaikannuslaitteita

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Puolustusministeri Antti Häkkänen on valtuuttanut Puolustusvoimat allekirjoittamaan inertiapaikannuslaitteita koskevan puitesopimuksen.

Inertiapaikannuslaite tai inertianavigointijärjestelmä on itsenäinen navigointilaitteisto, joka käyttää liiketilaa ja kiihtyvyyttä määrittääkseen kohteen sijainnin ja liikkeen. Tämä järjestelmä on erityisen tärkeä siviililiikenteessä  ilmailussa ja meriliikenteessä, ja sotilassovellutuksina edellisten lisäksi niin ohjuksissa ja ajoneuvoissa kuin tykistön tulenkäytön järjestelmissä. Inertialaitteisto mahdollistaa tarkan navigoinnin ja suuntatiedon ilman ulkoisia järjestelmiä, kuten GPS:ää.

Erityisesti Ukrainan sodan aikana on koettu kouriintuntuvasti, kuinka GPS-signaalin vastaanottamista on häiritty ja tuloksena on ollut vääristynyt paikkatieto. Osa GPS-paikkatietoon perustuvista asejärjestelmistä ei ole toiminut häirinnän vuoksi aina halutulla tavalla. GPS:n lisäksi muita GNSS-järjestelmiä (Global Navigation Satellite System) ovat esimerkiksi venäläinen GLONASS ja eurooppalainen GALILEO.

GPS-häirintäsignaalit ovat tuottaneet ongelmia Suomessakin niin lentoliikenteelle kuin maataloudelle ja yksittäiset kansalaiset ovat havainneet ajoittain, ettei puhelinten paikkatieto ole voinut pitää paikkaansa. Syyksi on arveltu Venäjän häirintälähettimiä, joilla he pyrkivät estämään Ukrainan pitkän kantaman lennokkien suunnistamista kohteisiinsa. Kyseessä voi olla myös hybridisodankäynnin menetelmä, jolla luodaan epävarmuutta kohdemaissa.

Inertialaitteet antavat paikka ja suuntatietoa täysin itsenäisesti ja niitä voidaan häiritä käytännössä vain särkemällä laitteet. Useissa ohjuksissa, ajoneuvoissa, aluksssa ja lentokoneissa onkin rinnakkain GNSS-laitteisto ja inertialaitteisto paikkatiedon turvaamiseksi.

”Nyt tehdyllä puitesopimuksella parannetaan kaikkien puolustushaarojen ja aselajien GNSS-riippumattoman paikkatiedon käyttöön saamista sekä asejärjestelmien tarkan suunnan määrittämistä kaikissa tilanteissa. Sopimusta voidaan soveltaa kaikkiin nykyisiin ja tuleviin hankkeisiin” totesi Suomen Sotilaalle erityisasiantuntija Frans Peltonen puolustusministeriöstä.

Sopimus käsittää inertiapaikannuslaitteiden hankintoja vuosina 2024–2031. Laitteet toimittaa ranskalainen Safran Electronics & Defence. Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo optioineen on 48 miljoonaa euroa.

 

 

Otsikkokuvassa Safran Electronics & Defence’n eri puolustushaaroille tuotettuja inertialaitteistoja, jotka eivät ole mittakaavassa keskenään ja eivätkä välttämättä viittaa laitteisiin, joista Puolustusvoimat on tehnyt hankintapäätöksiä.