Puolustusvoimien huutokaupat 80 vuotta

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Puolustusvoimien huutokauppojen 80-vuotisjuhlaa vietetään Tampereella 9.–10. lokakuuta SA-huutokaupan syyshuutokaupan yhteydessä. Kaksipäiväisessä huutokaupassa on myynnissä noin 550 kohdetta, jotka ovat Puolustusvoimien käytöstä poistettua materiaalia. Kaikki huutokaupattavat kohteet myydään romuksi merkittyinä. Myytävä materiaali ei enää sovellu sotilaskäyttöön kuntonsa tai muiden syiden vuoksi.

Puolustusvoimien huutokaupat ovat olleet osa suomalaista huutokauppakulttuuria jo 80 vuoden ajan. Ensimmäinen huutokauppa järjestettiin Tampereella 29. joulukuuta 1944 jatkosodan päättymisen jälkeen ylijäämäkaluston purkamiseksi. Vuodesta 2009 alkaen huutokauppojen järjestämisestä on vastannut Puolustusvoimien strateginen kumppani Millog.

Puolustusvoimien käytöstä poistettua materiaalia huudetaan Kalkussa Tampereella keskiviikkona 9.10 2024. Alueen portit aukeavat kello 8 ja huutokauppa käynnistyy kello 9. Huutokauppaan voi osallistua vain tapahtumapaikalla. Materiaali on nähtävillä ennakkoon alueella tapahtumaa edeltävänä päivänä, tiistaina 8 lokakuuta kello 9–15.  

Huutokaupassa on myynnissä noin 550 kohdetta. Valikoimaan kuuluu lähes 100 ajoneuvoa, kuten mönkijöitä, moottoripyöriä, moottorikelkkoja, henkilö- ja pakettiautoja, kuorma-autoja, tela-ajoneuvoja. Tällä kertaa kaupan on myös jokunen Buster-mallinen moottorivene perämoottoreineen. Lisäksi tarjolla on useita perävaunuja sekä laaja kirjo muuta korjaamo- ja kuljetusalan materiaalia.

Huutokaupattava materiaali myydään aina romuksi merkittynä sen kunnosta riippumatta. Materiaali on sellaista, joka ei kuntonsa tai muiden syiden vuoksi sovellu enää sotilaskäyttöön.

Huutokaupassa rekisteröidytään huutajaksi. Jos kaupanteko kiinnostaa, käy rekisteröitymässä. Rekisteriä käytetään huutokaupan sujuvoittamiseksi, eikä tietoja luovuteta eteenpäin. Voit nopeuttaa rekisteröintiä tulostamalla sa-kauppa.fi -sivustolta löytyvän rekisteröintilomakkeen ja ottamalla täytetyn lomakkeen mukaasi tapahtumaan.

Tankkeja ja tykkejä

Perjantaina 11. lokakuuta järjestetään museoikäisten panssarivaunujen ja muun vanhan asemateriaalin huutokauppa. Huutokaupassa myydään muun muassa Comet- ja Charioteer-panssarivaunuja. Comet tuli palvelukseen Toisen maailmansodan loppumetreillä 1944 ja Charioteer taas tuli käyttöön 1950-luvun alussa.

Comet-panssarivaunu

Lisäksi myynnissä on käytöstä poistettuja tykkejä ja niiden osia. Puolustusvoimilla oli käytössä useita versioita 40 mm Bofors-ilmatorjuntatykistä. Myynnissä oleva tykki on valmistettu lisenssillä Suomessa valtion Tykkitehtaalla vuonna 1941. Kenttätykkimalli 105 H 37-10 on suomalainen muunnos 1960-luvulta. Perustana on neuvostoliittolainen haupitsi 122 H 10-30, jonka putken vaippaan on asennettu tuli- eli sisusputki haupitsista 105 H 37.

40 mm:n Bofors iltatorjuntakanuuna.

Jopa tornikanuunoita on kaupan. Rannikkotykistö käytti 100 56 TK -tornikanuunoina vuodesta 1971 alkaen vuoteen 2012 asti. Ne olivat käyttötarkoitukseen sopiviksi modifioituja T-55-panssarivaunujen torneja. Järjestelmä modernisoitiin 1990-luvulla. Myytävissä tornikanuunoissa on jäljellä vain mekaanisia osia.

Panssarivaunu- ja tykkihuutokauppaan vaaditaan ennakkoilmoittautuminen, jonka ohjeet julkaistaan myöhemmin. Ilmoittautujilta edellytetään oikeutta hankkia huutokaupan kohteena olevia tuotteita. Suomen kansalaisen, suomalaisen säätiön tai suomalaisen yhdistyksen kohdalla edellä mainittu oikeus hankkia huutokaupattavia tuotteita tarkoittaa sitä, että jo ilmoittautuessaan henkilön/säätiön/yhdistyksen tulee olla Poliisihallituksen hyväksymä asekeräilijä, jonka asekeräilysuunnitelma kattaa takaaladattavat tykit. Poliisihallitukselta saadun tiedon mukaan uusia hyväksyntöjä ei ehditä tekemään ennen ilmoittautumisajan päättymistä. Osallistumisoikeus tarkastetaan huutokauppaan ilmoittautumisen yhteydessä.

 

Kuvat Puolustusvoimat