Lisää SuperPaseja intille

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Puolustusvoimien logistiikkalaitos hankkii Puolustusvoimille 29 panssaroitua Patria XA-300 (6×6) -miehistönkuljetusajoneuvoa. Hankinta on viimeinen erä kesäkuussa 2023 Patrian kanssa allekirjoitetun hankintasopimuksen 70 ajoneuvon lisähankintavarauksesta.

Patria XA-300 6×6 on klassisen Pasi-miehistönkuljetusvaunun moderneimmailla teknologialla toteutettu ajoneuvo. Siis SuperPasi.

Kansainvälisesti tarkasteltuna Patria on saanut tilauksia yhteensä lähes 700:sta 6×6-ajoneuvosta, joista noin 200 on jo toimitettu. Suomen Sotilas raportoi taannoin täällä nettilehdessä Latvian SuperPaseista.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos ja Patria allekirjoittivat kesäkuussa 2023 hankintasopimuksen 91 panssaroidusta XA-300 (Patrian mallinimi 6×6) -miehistönkuljetusajoneuvosta varusteineen. Sopimukseen sisältyi lisähankintavaraus 70 ajoneuvolle.

Puolustusvoimien Logistiikkalaitos on lunastanut syyskuussa 2024 lisähankintavarauksesta 29 ajoneuvoa sekä varaosia ja varusteita. Hankinnan arvonlisäverollinen arvo on noin 36,5 miljoonaa euroa. Lisähankintavarauksen ensimmäiset 41 ajoneuvoa hankittiin Puolustusvoimille vuodenvaihteessa 2023-24. XA-300-ajoneuvohankinnalla kehitetään Maavoimien joukkojen pyöräliikkuvuutta aina 2060-luvulle asti.

Patria 6×6 on 2018 esitelty Patrian valmistama panssaroitu sotilasajoneuvo. Ajoneuvo on suunniteltu ensisijaisesti miehistönkuljetusajoneuvoksi, mutta samasta perusajoneuvosta voidaan modulaarisuutta hyödyntäen tehdä myös muita versioita eri käyttötarkoituksiin.

Patria 6×6:n suunnittelussa on pyritty toimintavarmuuteen, kustannustehokkuuteen, yksinkertaisuuteen ja helppokäyttöisyyteen. Perusajoneuvo voidaan räätälöidä erilaisiin asiakastarpeisiin laajaa optiovalikoimaa hyödyntäen. Valinnaisia ominaisuuksia ovat esimerkiksi uintivarustus, vinssi, hydropneumaattiset jousielementit, lisäsuojaus ja erilaiset asejärjestelmät.

Ajoneuvo voidaan varustaa eritasoisilla asejärjestelmillä 7,62 mm konekivääristä 12,7 mm raskaan konekiväärin kautta 25/30 mm keskikaliiperin konetykkiin ja 120 mm Patria Nemo -kranaatinheitintorniin.

Ajoneuvon tilajärjestely on Patria Pasi -ajoneuvon kaltainen: ikkunoilla varustetussa etutilassa on johtajan- ja ajajanpaikat, moottoritila on ajajan takana vasemmalla, johtajan takana on takatilaan johtava yhdyskäytävä ja ajoneuvon takaosassa on tila kuljetettavalle joukolle, varusteille ja versiojärjestelmille.

Patria 6×6:n alustarakenne perustuu Patria AMVXP:n ratkaisuihin ja kompontentteihin. Ajoneuvon suunniteltu käyttöikä on vähintään 30 vuotta.

 

Kuva Patria