Nemon ja Boxerin naimakauppa

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

 

Patria ja Rheinmetall esittelevät prototyypin panssaroidusta Boxer-kranaatinheitinvariantista ensimmäistä kertaa Defence Vehicle Dynamics (DVD2024) -messuilla 18.9.2024 Millbrookissa, Bedfordshiressä, Isossa-Britanniassa. Tämä uraauurtava yhteistyö on virstanpylväs Britannian armeijalle kehitetyssä panssaroidussa kranaatinheitinvariantissa, yhdistäen molempien yritysten huipputuotteet. 

Uusi panssaroitu pyöräajoneuvo yhdistää huipputeknisen Patria NEMO 120 mm:n tornillisen kranaatinheitinjärjestelmän ja Boxerin ajoneuvoalustan. Tämä yhdistelmä on osoitus Patrian ja Rheinmetallin sitoutumisesta tarjota huippuluokan ratkaisuja nykyaikaisille asevoimille. 

Tämän kranaatinheitinvaunun keskeiset ominaisuudet ovat liikkuvuus, tulivoima ja suoja. Kaikkea, mitä taistelukntällä tarvitaan.

120 mm:n kranaatinheitinjärjestelmä voi saavuttaa enimmäistulinopeuden kymmenen laukausta minuutissa tarjoten nopeaa ja jatkuvaa tulivoimaa taistelutilanteissa. Toisin kuin tavanomaiset kranaatinheitinjärjestelmät, jotka tarjoavat vain epäsuoraa tulta, järjestelmä pystyy sekä suoriin että epäsuoriin tulitehtäviin lisäten sen monipuolisuutta ja tehokkuutta erilaisissa tilanteissa. Muun muassa vaunun lähipuolustus on suora-ammuntaominaisuuden vuoksi ylivertainen tavanomaiseen kranaatinheitinvaunuun verrattuna. Useiden laukausten samanaikainen osuma (MRSI): Järjestelmä voi toimittaa jopa viisi laukausta osumaan kohteeseen samanaikaisesti sekä yllättää vihollisasemat täydellisesti maksimoiden vaikutuksen. MRSI voidaan myös koordinoida useiden alustojen välillä tulivoiman lisäämiseksi.

Nemo mahdollistaa ajoneuvosta ampumisen myö vaunun liikkuessa, mikä vähentää merkittävästi vastatykistötulen vaikutusta.

Kranaatinheitinjärjestelmä mahdollistaa käyttäjien pysymisen ajoneuvon sisällä parantaen miehistön selviytymiskykyä ja turvallisuutta.

“Olemme innoissamme tämän innovatiivisen panssaroidun kranaatinheitinvariantin esittämisestä DVD2024-messuilla,” sanoo Rebecca Richards, Rheinmetall Vehicle Systems Internationalin varatoimitusjohtaja. “Yhteistyö Patrian kanssa korostaa yhteistä sitoutumistamme edistää sotilasteknologiaa tarjoten Ison-Britannian asevoimille parasta mahdollista varustusta.”

Patrian Euroopan markkina-alueen johtaja Hugo Vanbockryck lisää: “Panssaroitu kranaatinheitinvariantti edustaa merkittävää edistysaskelta taistelukentän kyvykkyyksissä. Olemme ylpeitä voidessamme tarjota tämän huipputeknisen ratkaisun asiakkaillemme yhteistyössä Rheinmetallin kanssa.”

Kuvassa näkyy Boxerin modulaarinen rakenne.

Nemo menestynyt aiemminkin

Patrian ja Yhdysvaltain armeijan yhteistyö on saavuttanut merkittävän virstanpylvään Maneuver Warfighter -konferenssissa Fort Mooressa, Georgiassa 10.9.2024, missä suoritettiin useita onnistuneita tulitehtäviä käyttäen Patria NEMO 120 mm:n tornillista kranaatinheitinjärjestelmää yhdysvaltalaisilla ammuksilla, joka oli integroitu yhdysvaltalaiseen monikäyttöiseen panssaroituun ajoneuvoon (AMPV) ja tulenjohtojärjestelmään (FCD). Suomen Sotilaan nettilehti kertoi tästä konfiguraatiosta jo keväällä. Nemo on näemmä ilmeisen onnistunut kranaatinheitinratkaisu ja maailman huipulla omassa luokassaan.

 

Kuva Patria