USA:n massiivinen räjähdelennokkikauppa

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Yhdysvaltain armeija – maavoimat meikäläisittäin – allekirjoitti äskettäin noin 1 miljardin dollarin sopimuksen massiivisesta Switchblade ”kamikaze-droonien” tilauksesta. Tuohan on suunnilleen sama summa euroina, pikkuista pienempi. AeroVironment-yritys toimittaa lennokit seuraavan viiden vuoden aikana. 

Armeija aikoo hankkia mittavasti näitä partioivia räjähdelennokkeja, tappajadrooneja – mitä nimeä nyt halutaan käyttääkään. Kyseessä on siis siivin varutettu lennokki, joka saa liikevoimansa työntöpotkurista.   Tavoitteena on tarjota jalkaväelle ase, jolla saa täsmäaseen tavoin iskeä maaleihin ja tuoda asejärjestelmän myötä ulottuvuutta tulenkäyttöön.

Tämä uusi sopimus kattaa sekä Switchblade kevyemmän Switchblade 300- että raskaamaan 600-sarjan lennokkien toimitukset. Lennokkimääristä ei annettu kuitenkaan tietoa. Julkisten lähteiden mukaan pienemmän ”kolmisatasen” hinta olisi noin 60 000 US dollaria, raskampi ”kuussatanen” 100 000 – 120 000 dollaria. Eiköhän kaupassa ole tukkualennusta ja kun ei tiedetä kuinka ostos jakautuu lennokkityyppien kesken, niin karkealla sihdillä voi sanoa, että hankintamäärä voisi olla 15 000 – 20 000 suuruusluokkaa. Jokaiseen kalustohankintaan toki sisältyy lisäksi myös huolto- ja koulutusosia, mahdollisia ylläpitosopimuksia jne.

Millaiset vehkeet?

Switchblade 300 on tullut käyttöön jo yli 10 vuotta sitten. Se on 2,5 kiloinen ja puolimetrinen laukaisuputkesta ammuttava lennokki, jonka lentoaika on noin 15 minuttia. Tyypillinen toimintakorkeus on 150 metriä ja lennokki lentää maalinetsinnässä noin 100 km/h ja iskiessään maaliin 160 km/h. Switchblade 300:n uudet Block 20 -versiot voivat pysyä ilmassa vähintään 20 minuuttia ja saavuttaa 30 kilometrin kantaman tehokkaamman antennijärjestelmän avulla.

"Kolmisatasen" laukaisu.

”Kuussatanen” on jo 15 kiloinen ja 1,30 m:n mittainen. Se ammutaan pikkuveljensä tavoin  laukaisuputkesta. Isomman  lennokin lentoaika on noin 40 minuttia. Lennokin kantama on noin 40 km. Tyypillinen toimintakorkeus on 150 metriä ja lennokki lentää maalinetsinnässä noin 100 km/h ja iskiessään maaliin 160 km/h. Pikkuveljeensä verrattuna partiointinopeus on noin 15 km/h suurempi ja maaliin syöksyttäessa 25 km/h suurempi kuin ”kolmesatasella”. Switchblade 600:ssa on sama taistelukärki, jota käytetään olalta laukaistavassa Javelin-panssarintorjuntaohjuksessa. Näin ollen lennokin panssarintorjuntakyky on huippuluokkaa. Switchblade 300 taas ei tehoa taistelupanssarivaunuihin tuhoavasti, vaikka sekin varmasti särkee vaunun kannen laitteistoja ja sensoreita.

Molemmat lennokkimallit ovat jo entuudestaan tuttuja US Armylle. AeroVironment on jo toimittanut Switchblade 600 -koneita armeijalle sopimuksella, jonka se sai joulukuussa 2023 osana Low Altitude Stalking and Strike Ordnance (LASSO) -ohjelmaa. Yhdysvaltain armeija on hankkinut Switchblade 300 -koneita jo vuosia, erityisesti myös erikoisjoukkojen käyttöön.

Switchblade 300 ja suurempi 600-malli ovat molemmat putkesta laukaistavia partioivia räjähdelennokkeja. Switchblade 300:an on saatavana myös moniputkinen lavetti, joka voidaan asentaa ajoneuvoihin tai muille alustoille.

Switchblade 600.

Molemmissa Switchblade-tyypeissä on automatisoidut kohteen tunnistamisominaisuudet sekä man-in-the-loop-ohjaustoiminto. Eli ihminen tekee päätöksen lennokin hyökkäyksestä. Yhteys lennättäjään antaa käyttäjälle mahdollisuuden seurata näkymää droonin elektro-optisten ja infrapunakameroiden kautta koko lennon ajan ja tarjoaa mahdollisuuden lennokkien kurssin korjauksiin aina törmäyshetkeen asti. Tämä antaa myös lennättäjälle mahdollisuuden muuttaa droonin maalia tai keskeyttää sen hyökkäys kokonaan. Kamerat antavat Switchbladeille myös rajoitetun toissijaisen valvonta- ja tiedustelukyvyn.

Huomio taistelulennokeihin heijastaa laajempaa kiinnostuksen lisääntymistä näitä kohtaan ympäri maailmaa, mikä johtuu suurelta osin Ukrainan sodasta tehdyistä havainnoista. Ukrainan armeijan arsenaaliin kuuluu Switchblade 300- ja 600-koneita. Laaja valikoima muunlaisia kamikaze-drooneja, mukaan lukien aseistetut kaupalliset mallit, ovat myös päivittäisessä käytössä sodan molemmilla osapuolilla.

 

Kuvat valmistajan