Halpisversio risteilyohjuksesta?

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Yhdysvaltalainen Ares -start up yritys lupaa paljon: pieniä meritorjuntaohjuksia, jotka olisivat kymmenen kertaa nykyisiä pienempiä ja mikä parasta: kymmenen kertaa halvempia!

Ares ei ole vielä julkistanut mitään tarkkoja spesifikaatioita ohjuksesta, mutta sanoo tavoittelevansa 300 000 dollarin yksikköhintaa ohjuksistaan. Yhtiö on myös tehnyt vertailun tämän tavoitteen ja nykyisten meritorjuntaan tarkoitettujen risteilyohjusten välillä, jotka maksavat noin 3 miljoonaa dollaria kappaleelta. Tämä viittaisi, että vertailukohteena on käytetty Lockheed Martinin AGM-158C (LRASM) -ohjukseen. Tämä LRASM-ohjus on muuten meillekin ilmavoimiin tulevan JASSM Extended Range -risteilyohjuksen versio. Meillä tosin puhutaan rynnäkköohjuksesta. Sama, sama.

Ohjukset kehitetään yhteensopiviksi olemassa olevien laukaisualustojen kanssa, ne lentävät lähes äänennopeudella ja kantama on kovin epätarkasti luvattu satoihin kilometreihin. Alkuvaiheessa keskitytään maa- ja aluslaveteilta laukaistaviin ohjuksiin, mutta tavoitteena on myös ilmasta laukaistava versio.

Myöhemmin on tarkoitus kehittää pitempää kantamaa ja monipuolisia hyötykuormia.

Erityisesti Kiinan uhka Tyynellä merellä ja erityisesti Taiwanin puolustus on yhtiön fokuksessa. Sota Kiinan kanssa Taiwanin salmessa on nimenomaan merisodankäyntiä ja Kiinan maihinnousun torjuntaa.

Ohjuksen koeammunta näyttääkin aika lailla start up -toiminnalta.

Yhtiön mukaan viimeaikaiset sodat ja konfliktit Lähi-idässä ja Ukrainassa ovat osoittaneet, että tarvittavat asemäärät ovat suuria ja siihen ei nykyisellään ole varauduttu riittävästi. Ja luonnollisesti nykyaseiden hinta on rajoittava tekijä. Näillä pienemmillä meritorjuntaohjuksilla valmistaja katsoo olevan riittävästi tehoa fregattien ja korvettien lamauttamiseen. Halpoja ohjuksia voidaan hintalupauksen mukaan ampua samalla kustannuksella kymmenen yhtä perinteistä ohjusta kohti. Tällöin myös maalin torjunta todennäköisesti kyllästyy, maaleja on liikaa yhtä aikaa tuhottavaksi torjuntatulella.

Suomen Sotilas seuraa tätä hyvin mielenkiintoista kehitystä.

 

Kuvat Ares