Kiinalainen lintudrooni

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Kuin jännityselokuvasta – lintodrooni. Kiina on julkaissut videon, jossa sen merivoimien erikoisjoukot käyttävät linnulta näyttävää droonia. Kiinanaisten kehitystyöstä biomimeettisiä – luonnon eläimiä tai kasveja muistuttavia – laitteita kohtaan on ollut merkkejä jo aiemmin. Nyt videomateriaalissa näkyvä laite on ornitopteri. Ornitopteri on lentolaite tai lentokone, joka lentää siipiä räpyttelemällä kuten linnut, lepakot tai hyönteiset. kiinalaiset ovat onnistuneet lennättämään ornitopteria lennon kestoennätyksenä noin kaksi ja puoli tuntia ja väitetysti jopa noin kolme tuntia. Tällöin laite on tietenkin optimoitu maksimaalisen lentoajan mukaan. Mutta se antaa viitteitä tulevaisuuden lintudroonien suorituskyvyistä.

Nyt julkisuuteen tullut lentolaite on noin kyyhkysen kokoinen ja näköinen. Sen paras puoli tiedustelu- ja taistelukäytössä on tietenkin sen vaikea erottaminen muista linnuista ilman erityisen tarkkaa seurantaa. Siten valvonta- ja vastatoimenpiteet ovat vaikeampia. Lennokki ”kätkeytyy” hyvin ympäristöönsä erityisesti Suomea lämpimämmissä maissa, joissa lintuja on meitä paljon runsaslukuisemmin. Automaattisen valvonnan tai tekoälysuodatuksen haasteena on se, kuinka erotella nämä lennokit linnuista. Tavanomaisten lennokkien lentotila ja -tapa erottuu selvästi linnuista, joten perusdroonien erottelu automaattisestikin linnuista lienee kohtuullisen helppoa.

Kiinalaiset lintulennokit voisivat kuljettaa myös muita hyötykuormia, mukaan lukien luonnollisesti räjähteet. Hyötykuorma ei tällöin olisi kovin suuri, mutta joihinkin erikoistehtäviin se varmasti soveltuisi hyvin muun muassa avainhenkilöihin kohdistuviin attentaatteihin. Etuna on lintulennokin tunnistaminen uhaksi.

Erikoisjoukko kuvissa on ”Jiaolong Commandos”, merilohikäärmeet. Erikoisjoukko kuuluu Kansan vapautusarmeijan merijalkaväkeen osana Kiinan merivoimia. Tämä erikoisjoukkoyksikkö vastaa karkeasti Yhdysvaltain merivoimien SEAL-joukkoja. Jiaolong Commandos:n tehtävänä on suorittaa operaatioita merellä, kuten laivoille nousua (meilläkin merivoimissa on koulutettu ns. boarding tiimejä), sekä taistelusukellustehtäviä. Lisäksi joukko on koulutettu suorittamaan erilaisia ​​tehtäviä maalla, joihin voi sisältyä taistelutehtäviä ja kaukotiedustelutehtäviä.

 

Kuvat videoleikkeitä X-viestipalvelusta