Suomalaisia panssarihaupitseja Ukrainan rintamalla

Artikkelit
Arto Ojanen


Suomalaisia vanhemman mallin 122 mm:n 2S1 Gvozdika -panssarihaupitseja esiintyi viime viikolla viestijärjestelmä X:ssä Ukrainasta välittyneissä sotakuvissa (video alla). Kotimaisella kirjanpitonimellä 122 PSH 74 tunnettua tykkiä oli käytössämme vuoden 2023 alussa 74 kpl. Ne tulivat maahamme entisen Itä-Saksan jäämistöstä 1990-luvun alussa. Osaa panssarihaupitseista on jonkin verran modernisoitukin, mutta Suomen Sotilaan tietojen mukaan osa jäi alkuperäiskuntoisiksi. Voidaan olettaa, että luovutukset ovat koskeneet päivittämättömiä yksilöitä. Osa kalustosta on myös voinut tulla tarpeettomiksi uusien K9 Moukari -hankintojen myötä.

122 PSH 74 -panssarihaupitsi kuvattuna Suomessa vuonna 2009. Kuva: Puolustusvoimat

Videolla näkyvä panssarihaupitsi voidaan tunnistaa Puolustusvoimiemme entiseksi kalustoksi muun muassa pakoputken ympärille rakennetusta lämpösuojasta sekä tykinputken päällä olevasta vaaleasta lähtönopeustutkan jalustasta.

Ampumatarvikkeina videolla näkyy pari venäläistä mallia olevaa oletettavasti Ukrainassa valmistettua teräshylsyä, joiden merkinnät ovat ukrainaksi. Sen jälkeen vaunuun viedään kranaatti, jonka tyyppimerkinnästä saa selvää kahdesta ensimmäisestä kirjaimesta “OF”, mutta numerotunnus ei näy kokonaan, kyseessä on kuitenkin venäläisen kranaatin tyyppimerkintä.
Sytyttimenä suomalaisillekin tuttu RGM-2M.

Kaikki aselähetyksemme Ukrainaan ovat ja varmaan pysyvät salaisina, joten luovutettujen panssarihaupitsien määristä ei voida saada tietoja myöhemminkään. Ainoastaan asepakettien arvo kerrotaan muunnettuna uusien vastaavien aseiden hankintahinnoiksi. Tässä tapauksessa sellainen lienee tehdasuusi K9 Moukari.


https://twitter.com/i/status/1827279663472734427



Artikkelikuva: Kuvakaappaus videolta.