Ukrainalle uusi superdrooni

Mainokset
Jarmo Sinkkonen

Ukrainan puolustusteollisuus on saanut kehitettyä pitkän kantaman hyökkäysaseen, jota on julkisuudessa kutsuttu ohjusdrooniksi. Sillä iskettiin ensimmäistä kertaa taistelutoiminnassa eilen, Ukrainan itsenäisyyspäivänä.

Ukrainan puolustusvoimat ovat saaneet uuden tyyppisen aseen nimeltä Palianytsia, jota kuvataan ohjuksen ja miehittämättömän lentokoneen hybridiksi. Tämän pitkän kantaman ”itsemurhalennokin julkisti Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi maan itsenäisyyspäivän virallisissa juhlissa Kiovassa 24. elokuuta.

“Juuri tänään tapahtui uuden aseemme ensimmäinen ja onnistunut taistelukäyttö. Se on täysin uusi aseluokka – ukrainalainen Palianytsia-ohjusdroni. Tämä on uusi tapamme kostaa hyökkääjällemme. Kiitän kaikkia työhön osallistuneita, kehittäjiä, valmistajia ja sotilaitamme. Olen ylpeä teistä”, Zelenskyi sanoi uudesta ukrainalaisesta aseesta.

Palinytsia on ukrainalainen perinnevehnäleipä, jonkinmoinen vehnälimppu. Miten lie laite saanut tämän nimen. on käytetty ensimmäistä kertaa todellisessa taistelutehtävässä tunteja ennen. Ja kiintoisa yksityiskohta: ” Palinytsia”-sana on vaikea lausuttava venäjänkielisille ja tätä sanaa on käytetty venäläisien sabotöörien tunnistamiseksi Ukrainassa. Meillähän sotien aikana käytettiin tunnussanoina samaa ideaa, sanoja, joiden lausuminen viholliselle oli vaikeaa.

Kyseessä on kaiketi risteilyohjusta muistuttava suihkumoottorilla toimiva ase, joka on kuitenkin tuotantokustannuksiltaan edullinen. Toisaalta kai ei tällaista asetta ole väärin kutsua suihkumoottorilennokiksikaan. Kun nimitystä on näin pohdittu, niin ilmeisesti laitteen nopeus ja kantama sekä taistelukärjen tuhovoima on nyKyisiä potkurilennokeita paljon parempi. Aseen kehittäminen on tapahtunut salassa, joten aseen uskotaan olevan nykyisin varsin runsaasti käytettyjä pitkän matkan lennokkeja parempi.

Zelenskyin lausunnosaan mainitseman ajankohdan ja Ukrainan pitkän kantaman hyökkäyksen Voronežin alueella sijaitsevaan ammusvarastoon yöllä 24. elokuuta sopivat yhteen ajallisesti, mutta varmuudella ei voi sanoa, oliko uusi ase käytössä juuri tässä hyökkäyksessä. Kyseisen hyökkäyksen aikana otetuista paikallisten video-otoksissa on kuultavissa suihkukoneen ääni, joten jotkut pienet palaset kyllä osuvat kohdalleen. Eiköhän tästä saada tietoa myöhemmin.

Ukrainan strategisen tuotannon teollisuusministeri Oleksandr Kamyshin sanoi uutta asetta kommentoidessaan, ettei Paljanitsiaa käytetty Venäjällä, vaan sillä iskettiin ​​Venäjän miehittämillä Ukrainan alueilla.

Suomen Sotilas seuraa tilannetta ja raportoi lisää.

Kuva Ukrainan puolustusministeriön videolta