USMC osallistuu Itämeren valvontaan

Mainokset
Jarmo Sinkkonen

USMC, Yhdysvaltain merijalkaväki osallistuu Itämeren valvontaan noin kuukauden ajan osana Naton johtamaa Baltic Sentry -operaatiota. USMC:n joukot toimivat Suomessa. Toiminta on sekä harjoittelua, että ”kovan” tehtävän täyttämistä.

Noin 40 henkilön vahvuinen Yhdysvaltain merijalkaväen osasto saapuu Suomeen tämän viikon aikana ja toimii yhteistyössä Rannikkoprikaatin kanssa. Osastolla on käytössään miehittämätöntä lennokkikalustoa. Suorituskykyjä käytetään meritilannekuvan täydentämiseen ja kriittisen infrastruktuurin valvomiseen Suomenlahdella tunnistamalla ja seuraamalla alusten liikkeitä.

Merivoimien näkökulmasta Naton toiminnan tiivistäminen Itämerellä tarkoittaa lisääntyvää merellistä läsnäoloa, tehostettua valvontaa ja tiedonvaihtoa sekä lisääntyvää harjoitustoimintaa liittolaisten kanssa.

Vaikka Yhdysvaltain merijalkaväki harjoittelevat rutiininomaisesti suomalaisten joukkojen kanssa ja Yhdysvaltain merivoimien P-8 -merivalvontakoneet ovat jo osallistuneet Baltic Sentryyn, tämä amerikkalaisten mukaantulo on ensimmäinen joukkojen osallistuminen, ”boots on the ground”.

Merijalkaväen osallistuminen tähän tehtävään sopii heidän uuteen doktriiniinsa pienten yksiköiden sijoittamisesta vihollisen asevaikutuksen alla olevalle saaristoiselle merialueelle ja rannikkoalueille.

Merivoimien yhteistyö yhdysvaltalaisen joukon kanssa on merkittävää, koska kyseessä on ensimmäinen tällainen toiminta Suomen ja Yhdysvaltain välisen 1.9.2024 voimaan tulleen puolustusyhteistyösopimuksen (DCA) aikana.

Naton tehostettu toiminta Itämerellä, eli Enhanced Vigilance Activity (EVA), on keskeinen osa liittokunnan yhteistä puolustusta ja sen tavoitteena on Itämeren kriittisen infrastruktuurin turvaaminen ensisijaisesti valvontaa lisäämällä.

”Joukon lähettäminen Suomeen hyödyttää molempia osapuolia” toteaa liittokunnan Euroopan-joukkojen komentajan kenraali Christopher G. Cavolin tiedottaja.

”Yhdysvaltojen merijalkaväen joukkueen tulo Suomeen ja osaksi Naton Baltic Sentry –operaatiota vahvistaa Suomen ja Itämeren alueen turvallisuutta. Yhteistoiminta on jatkoa aktiiviselle kansainväliselle harjoitustoiminnalle liittolaistemme kanssa”, puolustusministeri Antti Häkkänen sanoo.

Viime vuonna Suomessa ja ulkomailla järjestettiin yhteensä noin 100 erillistä harjoitustapahtumaa. Nyt tehty päätös yhteistoiminnasta edellyttää erillistä päätöstä.

 

Otsikon kuvituskuvassa Suomalaisten ja amerikkalaisten yhteistoimintaa. Kuva: Nato.