Patrian elinkaarituki 6×6:lle Latviaan

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Patria on allekirjoittanut Life Cycle Management (LCM) eli elinkaaritukisopimuksen Suomen ja Latvian kanssa Common Armoured Vehichle (CAVS) -yhteishankkeessa, joka perustuu Patria 6×6 -ajoneuvoon. Muut CAVS-osallistujamaat voivat myöhemmin liittyä sopimukseen. Sopimus vahvistaa CAVS-hankkeen yhteisen toiminnan periaatetta ja varmistaa yhteistyön ja kustannustehokkuuden koko järjestelmän elinkaaren ajan.

Sopimuksessa osapuolet sopivat CAVS-ajoneuvojen suorituskyvyn ylläpitämiseksi tarvittavien elinkaaren hallintapalveluiden toimittamisesta. Sopimus lisää jäsenmaiden kansallista huoltovarmuutta yhteensopivien elinkaaren hallintapalveluiden ja tuotteiden ansiosta. CAVS-hankkeeseen liittyvä LCM-sopimus perustuu Patria OPTIME -palvelukonseptiin, jonka modulaarinen palvelumalli on räätälöity asiakkaan tarpeiden ja vaatimusten mukaisesti. 

CAVS-yhteishankkeeseen kuuluvat tällä hetkellä Suomi, Latvia, Ruotsi ja Saksa. LCM-sopimuksen sisällyttämisen jälkeen hankkeeseen kuuluu kolme sopimusvaihetta: tutkimus- ja kehitys-, valmistus- sekä koko elinkaaren hallinnan ylläpitosopimus.

Patria 6×6 -ajoneuvo valittiin alustaksi monikansallisessa CAVS-yhteishankkeessa, johon jo nyt osallistuvat Suomi, Latvia, Ruotsi ja Saksa. CAVS-hankkeeseen liittyvät Patria 6×6 -toimitukset ovat käynnissä Latvian lisäksi myös Suomeen ja Ruotsiin, ja ajoneuvot ovat jo operatiivisessa käytössä. Patria on jo saanut tilauksia lähes 700 Patria 6×6 -ajoneuvosta. Hanke on avoin Euroopan maille, joilla on samankaltaiset vaatimukset, muiden osallistuvien maiden hyväksynnällä.

Äskettäin, 5. elokuuta 2024 Defence Partnership Latvia, Patrian enemmistöomistama yhteisyritys, luovutti ensimmäisen Latviassa valmistetun panssaroidun Patria 6×6 -ajoneuvon Latvian puolustusvoimille Ādažin sotilastukikohdassa järjestetyssä tilaisuudessa. Otsikkokuva näistä vaunuista.

Latvian puolustusministeriö tilasi Patrialta vuonna 2021 yli 200 panssaroitua Patria 6×6 -ajoneuvoa toimitettavaksi vuoteen 2029 mennessä. Tämä yhteistyösopimus vahvistaa Latvian puolustusvoimien taistelukykyä sekä edistää Latvian puolustusteknologista ja teollista perustaa.

 

Kuva Patria