Kursk ja läpinäkyvä taistelukenttä

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

”Taistelukenttä on muuttunut läpinäkyväksi”. Totta vai tarua? Sekä että. Mutta tuo lainausmerkeissä oleva muodikas hokema on liian yksinkertaistava – siitä on ukrainalaisoperaatio Kurskin suunnalla meille taas muistutus.

Slogani on kuitenkin sinällään perusteltu. Etulinjassa droonit ovat avanneet näkymän ilmasta, jonka vaarallisuus korostuu voimakkaasti Ukrainan avoimilla taistelukentillä. Liike, kalusto, joukot ja puolustusrakenteet paljastuvat. Tiedustelun ja omien operaatioiden valmistelun tarpeisiin voidaan toteuttaa yksityiskohtaista tiedustelua. Operatiivisella ja strategisella tasolla isommat lentolaitteet ja satelliitit kokoavat valtavasti tieto. Elektroninen kuuntelu- ja mittaustiedustelu sekä tutkaus tarjoavat toisenlaista tietoa samoista kohteista. Ja joukkojen moninaiset havainnot tukevat tiedonkeruuta. Mikään ei pysy salassa?

Ukrainan meneillään oleva Kurskin operaatio yllätti venäläiset kuitenkin housut kintuissa. Kuinka se oli mahdollista tänä läpinäkyvän taistelukentän aikana? Yllätystä ei voi kiistää. Venäjä oli alueella valmistautumaton, jota osoittaa venäläisten puolustuksen kyvyttömyys ja siitä aiheutuneet venäläisten kalusto- ja henkilöstötappiot sekä antautumiset. Samoin ukrainan menestyksekäs tunkeutuminen Venäjän syvyyteen. Vastatoimiin ei lähdetty heti – joukkoja ja kalustoa on alettu koota aivan liian myöhään. Perjantaina 9. elokuuta Venäjän puolustusministeriö reagoi hiljaisuuden jälkeen ja sanoi lähettävänsä alueelle joukkoja. Venäjä julisti Kurskin alueelle nyttemmin – myöhässä – kansallisen hätätilan.

Tällä modernilla läpinäkyvällä taistelukentällä päästiin operatiiviseen yllätykseen.

Antautuvia venäläisiä asettumassa maahan makuulle Ukrainan jakaman lennokkikuvan mukaan.

Mutta: Yhdysvaltalaisen uutistoimisto Bloombergin mukaan Venäjän sotilasjohto, mukaan lukien Ukrainan operaatiota johtava kenraali Valeri Gerasimov tiesi Ukrainan suunnittelevan hyökkäystä jopa kaksi viikkoa etukäteen. Uutistiedon mukaan asiaa ei vain huomioitu.

Mikä on voinut johtaa näin dramaattiseen venäläisten epäonnistumineen? Tietoa on siis ollut ylintä tasoa myöten, mutta toimenpiteisiin ei ryhdytty. Modernilla taistelukentällä haasteeksi on tullut valtava tietotulva. Oleellinen on erotettava epäolennaisesta tietokohinasta. Sirpaletietomassan oleelliset kytkökset olisi löydettävä, jotta päästään oikeisiin johtopäätöksiin. Tiedusteluanalyytikkojen työ on vaikeutunut.

Vai oliko kyse psykologiasta? Ihminen ei mielellään hyväksy itselleen kielteistä tietoa. Selittelee havainnot jostain muusta johtuvaksi ja liittää asiat johonkin toiseen toimintaan. Ja kun eihän Ukrainan joukot ole ennenkään tunkeutuneet Venäjälle tällä tavoin.

Ja vanha sotataito, harhauttaminen, on saattanut ohjata analyytikot väärään lopputulemaan. Ikiaikainen tapa syöttää viholliselle vääriä viitteitä sille mieluisesta tapahtumienkulusta on saattanut olla osaltaan Ukrainan menestyksen takana. Tätä me emme vielä tiedä, sotahistoria aikanaan tullee sen meille kertomaan.

Strateginen virhe

Ukrainalaisten operatiivisen tason sotatoimella on Venäjälle strategisen tason seuraukset. Ne ovat dramaattiset Venäjän kannalta, vaikka ukrainalaisoperaatio myöhemmin lyötäisiinkin takaisin. Ukrainalaisjoukkojen yllättävä tunkeutuminen syvälle Äiti-Venäjän maaperälle oli yllätys ja shokki, jolla on mittavat seuraukset. Venäjän sodanjohto on häpäisty ja operaation jalkoihin jääneiden siviilien usko omiin on murentunut. Etenkin, kun paikallisten näkökulmasta heidät on vain jätetty heitteille pelastus- ja evakuointitoimien hitauden ja tehottomuuden vuoksi. Tieto hyökkäyksestä murentaa uskoa kaikkialla Venäjällä.

Presidentti Putinin asema lähipiirinsä joukossa heikkenee ja toisaalta usko Ukrainan mahdollisuuksiin kasvaa Ukrainaa tukevien maiden joukossa. Melko pitkään jatkunut, jämähtänyt kulutussota ja taistelukentän pattitilanne sai käänteen. Ukrainalainen sotataito näytti kyntensä.

Meillä Suomessa taistelukentällä on enemmän suojaa metsäisen maastomme vuoksi. Silti kehittynyt tiedusteluteknologia on vakava uhka myös meille. Vanhat sotataidot, maastouttaminen ja naamiointi, salaaminen ja harhauttaminen sekä linnoittaminen ja oikea-aikaisen liikkeen hyväksikäyttö tulee nostaa niille kuuluvaan arvoonsa.

Läpinäkyvällä taistelukentällä voidaan edelleen salata operaatioita ja toimia yllätyksellisesti, mutta se vaatii paneutumaan tuon läpinäkyvyyden haasteeseen.

 

Otsikkokuva kursk-izvestia.ru “Kurskaja Oblast, Kurskin oblasti”, lennokkikuva ukrainan asevoimat