Suomeen uusi puolustusalan yritys

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Tänä vuonna on perustettu uusi puolustusteollisuuden yritys täällä meillä Suomessa. Kyseessä ei ole yritys, jolla olisi omat tuotteet, vaan Summa Defence yhdistää suomalaiset puolustusalan yritykset ja luo alalle uuden koordinoivan ja voimia yhdistävän toimijan.

Euroopassa ja maailmalla on nyt valtava kysyntä puolustusalan tuotteille. Summa Defencen tavoitteena on nostaa suomalainen osaaminen ja tuotteet vahvemmin esiin markkinoilla.

Suomessa on osaavaa ja monipuolista puolustusteollisuutta, jonka kyvyille on käyttöä siviili- ja puolustustarkoituksissa niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Summa Defence yhdistää tätä kriittistä teknologista tietotaitoa ja innovaatiokykyä teollisen mittakaavan tuotantoon. Useat suomalaiset yritykset ovat pieniä, mutta niiden tutkimus ja tuotteet ovat erinomaisia. Keksintöjen tuotteistaminen on kuitenkin aina haaste. Summa Defence pyrkii kokoamaan nämä pienet toimijat ja tukea niitä toteuttaalla markkinointia, kansainvälistä tietoisuutta ja mahdollistaa pienten yritysten keskittymisen tuotekehitykseen.

Summa Defencen kyvyyksien ytimessä ovatkin tilannekuva, liikkuvuus ja suojautuminen. Suomessa on muun muassa suojamateriaalikehitystä ja tuotteistusta suojaliiveineen, kypärineen ja nopeasti koottavien ja purettavien linnoiterakenteiden osalta, suojaratiedonsiirto-osaamista ja sateliittiteknologiaa, lentävien ja maa-ajoneuvojen drooniteknologiaa (UAV, UGV).

Alkuvaiheessa lähdetään liikkeelle puolustuksellisista teknologioista, vaikka lentävät ja ajoneuvodronet ovat toki käytettävissä helposti myös hyökkäyksellisiin toimiin. Yhtiö pitääkin mahdollisuudet auki laajentaa hyökkäyksellisiin tuotteisiin.

Isompi yritys on eduksi, kun ostajien luottamusta haetaan ja samoin iso yritys pystyy suurempiin tuotantovolyymeihin, joka on monesti merkityksellistä ostajalle.

Summa Defencen nimen lähteenä on Talvisodan Summan taistelu, jossa pahasti alivoimaiset suomalaiset joukot joutuivat vastatusten ylivoimaisen vihollisen kanssa. Tilanteeseen istuvaa symboliikkaa, joka iskee ainakin suomalaisiin.

Yhtiöstä raportoi Kauppalehti.

 

Otsikkokuvassa kotimainen FY-Composites Oy:n tuote, Rapid Armor Shelter System on sotilaskäyttöön kehitetty joukkojen ballistinen sirpalesuojajärjestelmä. Kuvituskuva, Suomen Sotilaan tiedossa ei ole liittyykö kyseinen yritys Summa Defence:en.