Pohjois-Amerikkaa testataan?

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Venäläiset ja kiinalaiset pommikoneet toteuttivat 24. heinäkuuta yhteisoperaation pohjois-Amerikan rannikon tuntumassa. NORAD (North American Air Defence Command, Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskomentokeskus) havaitsi tämän, seurasi lento-osaston liikkeitä ja suoritti tunnistuslentoja venäläis-kiinalaisen pommituslento-osaston vuoksi Alaskan edustalla. Kaksi venäläistä TU-95- ja kaksi PRC H-6 -pommikonetta toimivat Alaskan ADIZ-vyöhykkeellä (Air Defence Identification Zone, ilmapuolustuksen tunnistusvyöhyke), joka tarkoittaa, että ne olivat kansainvälisessä ilmatilassa. Yhdysvaltain tai Kandan suvereenia ilmatilaa ei loukattu.

Tunnistuslennot suoritti yhdysvaltalaisten kaksi F-35 ja kaksi F-16 -hävittäjää sekä kaksi kanadalaista F-18 -konetta. Toiminnan tukena on ollut sateliitti- ja tutkavalvonta sekä elektroninen mittaustiedustelu. Ilmeisesti operaatiota tuettiin myös AWACS-ilmavalvonta- ja johtokoneella.

NORAD (North American Aerospace Defense Command) eli Pohjois-Amerikan ilmapuolustuskomentokeskus on Yhdysvaltain ja Kanadan yhteinen organisaatio, joka vastaa Pohjois-Amerikan ilmapuolustuksesta.NORAD perustettiin 1958 Neuvostoliiton strategisten pommikoneiden uhkaa vastaan. Sen päämaja oli Cheyenne-vuoressa Coloradossa.

Venäjän ja Kiinan ilma-alukset pysyivät kansainvälisessä ilmatilassa eivätkä tulleet Yhdysvaltain tai Kanadan suvereeniin ilmatilaan. Tätä Venäjän ja Kiinan toimintaa Alaskan ADIZ-alueella ei pidetä uhkana, mutta tapaus oli poikkeuksellinen Venäjän ja Kiinan yhteistoiminnassa toteuttama voimannäyttö. Kiina ja Venäjä ovat aiemmin tehneet muutamia pommikonelentoja lähellä Japania ja Etelä-Kiinan merellä sekä muualla läntisellä tyynellä merellä.

Venäjän puolustusministeriö julkaisi torstaina lehdistötiedotteen, jonka mukaan Venäjän ilmavoimien Tu-95MS- ja Kiinan kansan vapautusarmeijan ilmavoimien H-6K-pommittajien lento-osasto suoritti partiointitehtävän Tšuktšinmeren ja Beringinmeren alueella.

Venäläisten Tu-95 - konetyyppi, jolla hyökättiin Ukrainassa lasten syöpäsairaalaa vastaan.

Venäläisten ja kiinalaisten koneiden yhteinen lentoaika oli Venäjän puolustusministeriön mukaan yli 5 tuntia.

Kiinan puolustusministeriö ei erikseen tiedottanut operaatiosta, mutta on ilmoittanut, että tämä oli kahdeksas venäläis-kiinalainen strateginen ilmaoperaatio, joita on toteutettu vuodesta 2019 lähtien.

Edellinen vastaava yhteinen pommikonelento tapahtui joulukuussa 2023 Kiinan itäpuolella, muun muassa Japanin ja Etelä-Korean läheisyydessä.

Viime vuoden heinä- ja elokuussa Venäjän Kansan vapautusarmeijan merivoimat suorittivat yhteisen merioperaation lähellä Alaskaa ja Aleuttien saaria.

Tämä yhteisoperointi niin ilma- kuin merivoimillakin viitannee arktisen alueen merkityksen kasvuun. Yhteisharjoittelu luo valmiuksia toiminnalle alueella. Muita lennon tavoitteita oli varmasti testata Yhdyvaltain ja Kanadan ilmapuolustusjärjestelmää ja koota tiedustelutietoa NORAD:n toiminnasta. Sisäisenä päämääränä on varmasti ollut kouluttaa ja harjoituttaa lento-osastoa johtamisketjuineen yhdessä Venäjän ja Kiinan ilmavoimien kesken.

 

Kuvat NORAD, otsikkokuvassa kiinalaispommari.