Suomelle ensimmäinen kenraalipesti Natossa

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Syyskuun alusta alkaen Naton komentorakenteissa palvelee ensimmäinen suomalainen kenraali. Kenraalipaikat ovat tärkeitä kaikille maille, sillä näissä ”flag officer” -tehtävissä tiedon saanti, vaikutusmahdollisuudet ja verkostoituminen jäsenmaiden kenraalitason vaikuttajien kanssa tuo huomattavan lisäarvon tehtävän aikana ja sen jälkeenkin. Naton komentorakenteen tehtävissä työskennellään koko liittokunnan kokonaisedun mukaisesti, eikä suoraan kotimaan hyväksi, mutta silti paikat ovat arvokkaita kansallisesta näkökulmasta.

Tasavallan presidentti nimitti 5.7.2024 eversti Jarkko Karsikkaan kenraalin virkaan ja määrännyt hänet Naton johtamis- ja tietojärjestelmäjohtoportaaseen esikuntapäällikön tehtävään 1.9.2024 lukien.

Tällä hetkellä Pääesikunnassa palveleva Karsikas on Suomen ensimmäinen Naton komentorakenteeseen asetettava kenraali. Belgian Monsissa sijaitseva johtamis- ja tietojärjestelmäporras (Nato Communication & Information Systems Group, NCISG) kuuluu Naton operaatiojohtoportaan johtoesikunnan (SHAPE) alaisuuteen. Sen tehtävänä on tuottaa johtamisjärjestelmäpalveluita liittouman operatiivisen toiminnan, kriisinhallintaoperaatioiden ja harjoitusten tueksi sekä kouluttaa ja ylläpitää toimintavalmiutta. Meillä kotimainen vastine puolustusvoimissa on Johtamisjärjestelmäkeskus.

Kaikkiaan johtamis- ja tietojärjestelmäjohtoportaassa (NCISG) työskentelee yli 1600 henkilöä, esikunnan vahvuuden ollessa 160. Suurin osa henkilöstöstä kuuluu kolmeen johtamisjärjestelmäpataljoonaan, joiden johtovaltiot ovat Saksa, Puola ja Italia. Pataljoonien henkilöstöä on sijoitettuna lähes kaikkiin vanhoihin Nato-maihin.

”Tehtävään määrääminen on luonnollisesti suuri kunnia ja olen erittäin innoissani sekä kiitollinen tästä mahdollisuudesta. NCISG:n monikansallisen esikunnan johtaminen on esikuntapäällikön perustehtävä, jossa auttaa suuresti uralla saatu kokemus ja kokemus kahden kriisinhallintaoperaation esikuntatehtävistä. Esikuntapäällikön tehtäväkenttä on tulevassa organisaatiossani kuitenkin normaalia laajempi, ja sitä kuvataan tehtävänkuvauksessa apulaiskomentaja/esikuntapäällikkö nimikkeellä. Luotan kuitenkin vahvasti Puolustusvoimissa hankittuun laajaan kokemukseen ja suomalaiseen sotilaskoulutukseen. Niillä tässäkin tehtävässä pärjätään samalla kehittäen Naton ja Suomen puolustuskykyä”, Karsikas summaa tuntojaan.

Eversti Jarkko Karsikas on toiminut apulaisosastopäällikkönä Pääesikunnassa vuodesta 2024. Aikaisemmin hän on palvellut muun muassa Pääesikunnassa eri tehtävissä, Viestikoulun johtajana sekä Puolustusvoimien johtamisjärjestelmäkeskuksessa. Kriisinhallintaoperaatioissa hän on palvellut Kosovossa (KFOR) ja Bosnia-Herzegovinassa (EUFOR).

Ruotsikin saa kenraalipaikan

Prikaatikenraali Torbjörn Sahlénista tulee Ruotsin ensimmäinen Nato-kenraali. Prikaatikenraali Sahlén siirtyy Naton päämajan kansainvälisen sotilasesikunnan operaatio- ja suunnitteluosaston apulaisosastopäälliköksi (Deputy Director Operations and Planning Division) Brysseliin.

Ruotsalaiskenraalilla on vankka tausta tehtäviinsä, onhan hän palvellut Brysselissä aiemmin kymmenen vuotta eri tehtävissä. Hän aloittaa uudessa tehtävässä tammikuussa 2025.

Suomen Sotilas ei lähde arvuuttelemaan kumpi tehtävä on arvokkaampi tai parempi. Suomen ja Ruotsin pitkäaikainen ja hyvin tiivis sotilasyhteistyö sekä läheiset suhteet luovat kuitenkin vahvan perustan näidenkin kenraalien mahdolliselle viralliselle ja epäviralliselle yhteydenpidolle.

 

Kuvat Suomen ja Ruotsin puolustusvoimat