F-35:sesta ydinpommittaja

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

F35-koneen A-malli, joka on tulossa meidänkin ilmavoimiemme taistelukoneeksi, on nyt virallisesti hyväksytty amerikkalaisten B61-12 ydinpommien kuljetus- ja laukaisualustaksi. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun häivehävittäjä on hyväksytty aseistettavaksi tarvittaessa ydinpommilla.

F-35A on ensimmäinen viidennen sukupolven ydinaseilla varustettava lentokone koskaan ja todella pitkästä aikaa uusi lentokone, joka on hyväksytty varustettavaksi ydinasein. Aiemmat ydinpommarikoneet on hyväksytty 1990-luvun alussa – karkeasti siis noin 30 vuotta sitten.

Tämä F-35 Nuclear Certification -kehitystyö saatiin valmiiksi yli 10 vuoden intensiiviseen työskentelyn päätteeksi ja valmius on saavutettu asetettua määräaikaa aiemmin.

Yhdysvaltalaisia ydinpommeja on sijoitettu osaan Nato-liittolaismaista. Tiedossa olevat ydinpommit sijaitsevat Belgiassa, Saksassa, Italiassa, Alankomaissa ja Turkissa. Federation of American Scientists -järjestön analyysin mukaan noin 100 vanhempaa B61-pommin versiota olisi ollut sijoitettuna näihin maihin vuonna 2023.

Turkkia lukuunottamatta kaikki mainitut maat ovat tai tulevat olemaan F-35 -käyttäjämaita. Saksa on liittynyt F-35 -käyttäjäksi tiettävästi juuri siksi, että sille muodostuu ydinaseenkäyttökyky.

F-35A on sertifioitu kuljettamaan vain uudempaa B61-12-versiota, joka korvaa vanhemmat mallit. Sertifiointi ei kuitenkaan koske F-35B versiota, pystysuoraan nousuun ja laskeutumiseen kykenevää mallia eikä F-35:n lentotukialusversiota, F-35C.

B61-12 -ydinpommien toimitusaikataulu Eurooppaan ei ole täysin selvillä, vaikka mediassa oli mainintoja niiden toimittamisesta jo joulukuusta 2022 alkaen.

Yhdysvaltain ilmavoimien osalta on hieman epäselvää varustetaanko kaikki sen F-35A -koneet tulevaisuudessa ydinpommituskelpoisiksi vai koskeeko varustaminen vain erikseen valikoituja lentoyksiköitä.

USAF F-35A koelennolla kahden B61-12 hrjoitusydinpommin kanssa.

F-15E oli ensimmäinen amerikkalainen hävittäjä, joka oli yhteensopiva B61-12 -ydinpommin kanssa. Kolme muuta konemallia, F-16A/B, F-16C/D ja joidenkin Nato-maiden käyttämä PA-200 Tornado ovat myös sertifioitu ydinasevarustusta varten.

Tarvittaessa ydinaseita kuljettamaan ja laukaisemaan kykenevät lentokoneet toimivat lisäpelotteena perinteisten strategisten pommikoneiden, ydinohjussukellusveneiden ja maalta laukaistavien  mannertenvälisten ohjusten rinnalla. Euroopan valtiot pitävät tätä lisäpelotetta tärkeänä osana deterrenssiä Venäjää vastaan. Erityisesti nyt, kun Venäjä on toistuvasti vihjaillut ydinaseen mahdollisesta käytöstä Ukrainan sodan yhteydessä.

Pommi

B61-12 -ydinpommi on presidentti Obaman hallinnon ajalta peräisin oleva eliniänpidennysohjelma, joka korvaa vanhemmat -3, -4, -7 ja -10 -mallit. B61-12:n ensimmäiset pommit otettiin käyttöön marraskuussa 2021, ja tuotanto jatkuu vuoden 2025 loppuun. B61-12:n räjähdysvoimakkuuden arvioidaan olevan noin 50 kilotonnia.

Presidentti Bidenin hallinto vuorostaan ilmoitti lokakuussa 2023 kehittävänsä uuden versio, B61-13. Viranomaisten mukaan uudemman 13-version räjähdysvoimakkuuden odotetaan olevan samanlainen kuin B61-7 -version, noin 360 kilotonnia.  Asiantuntijatarvioivat kuitenkin, että B61-13 on tarkoitettu vain strategisille pommikoneille.

Teknisesti B61-12 tai -13 eivät ole uusia ydinaseita, vaan pommien taistelukärjet otetaan aiemmista pommiversioista.

 

Kuvat Wiki Commons. Otsikkokuvassa F-35A pudottaa B61-12 harjoituspommin testilennolla.