Suomelle ja Ruotsille uudet rynnäkkökiväärit

Artikkelit
Suomen Sotilas

Suomi ja Ruotsi tiedottivat 27.3.2023 Sako Oy:n ja Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen sekä Ruotsin puolustusmateriaaliviraston FMV:n solmimasta puitesopimuksesta, joka koski yhteisen käsiaseperheen hankintaa. Hanketta on valmisteltu ainakin toukokuusta 2021 lähtien.


Puolustusvoimissa valmistaudutaan asteittain korvaamaan nykyiset rynnäkkökiväärit, itselataavat tarkkuuskiväärit ja raskaat tarkkuuskiväärit. Ruotsissa tavoitteena on korvata nykyiset Ak 5 -rynnäkkökiväärit (5,56х45 mm:n lisenssivalmistettu 1980-luvun FN FNC), Hemvärnet-maakuntajoukkojen käyttämät Ak 4 -rynnäkkökiväärit (7,62х51 mm:n lisenssivalmistettu 1960-luvun H&K G3) ja Psg 90 -tarkkuuskiväärit (7,62х51 mm:n 1980-luvun brittiläinen pulttilukkoinen Accuracy International Arctic Warfare -kivääri).


Ruotsin puolustusmateriaalivirasto ja Puolustusvoimien logistiikkalaitos tekevät puitesopimuksen nojalla itsenäisiä tilauksia suoraan Sakolta. Kumpikin maa hallinnoi omia tilauksiaan, mutta maat pyrkivät ajoittamaan hankintansa samanaikaisiksi saavuttaakseen volyymietua.

Sako 5,56×45 mm. Kuva: Sako


Puitesopimuksen ehdot ovat voimassa Suomessa myös Rajavartiolaitokselle, Tullille, Rikosseuraamuslaitokselle ja poliisiviranomaisille, joilla tulee olla sopimuksen käyttöön omat asianmukaiset suorahankintaperusteensa. Myös Ruotsin eri viranomaisilla on samanlainen järjestely.


Sopimuksen kesto on 10 vuotta, ja sitä voidaan jatkaa kolmella seitsemän vuoden optiokaudella vuoden 2053 loppuun asti. Suomen puolustusvoimat ei tässä vaiheessa paljasta oman tilauksensa kokonaisarvoa.


Näyttää siltä, että hankkeessa on edetty Ruotsin kiireisemmät tarpeet edellä, vaikka Puolustusvoimatkin on jo useamman vuoden ajan kertonut, ettei nykyisten 7,62×39 mm:n RK 62- ja RK 95-rynnäkkökiväärien modernisointi ole kustannustaloudellisesti mielekästä – ongelmana ovat uusien tähtäinlaitteiden ja muiden lisälaitteiden kiinnitettävyys. Luultavasti myös Suomen Nato-jäsenyys on osaltaan motivoinut siirtymään ajan myötä Naton 5,56х45 mm:n ja 7,62х51 mm:n standardiampumatarvikkeisiin.

7,62×51 mm:n M23. Puolustusvoimat on tilannut noin 700 000 eurolla erän uusia rynnäkkökiväärejä eri kaliipereissa ja eri pituisilla piipuilla testaus- ja arviointikäyttöön. Kuva: Sako


Suomelle ja Ruotsille tarjottu käsiaseperhe koostuu tällä hetkellä täysautomaattisista 5,56х45 mm:n AR-15- ja 7,62х51 mm:n AR-10-pohjaisesta rynnäkkökivääristä sekä pulttilukkoisesta .338 Lapua Magnum (8,6×70 mm) TRG M10 -tarkkuuskivääristä, joista monikaliiperinen, Puolustusvoimien helmikuussa 2023 tilaama TRG M10 ja lokakuussa 2022 tilaama 7,62х51 mm:n AR-10-pohjainen M23 (tukiaseena 7,62 KIV 23 ja tarkkuuskiväärinä 7,62 TKIV 23) ovat jo valmiina olemassa. M23 perustuu klassiseen AR-10-koneistoon mutta käyttää kaasuputkijärjestelmän sijaan toimintavarmempaa lyhytiskuista kaasumäntäjärjestelmää. Mitä todennäköisemmin 5,56 mm:n rynnäkkökivääristä tulee myös lyhyemmällä piipulla varustettu henkilökohtainen suoja-ase.


Toistaiseksi vain Ruotsi on tehnyt puitesopimuksen mukaisen hankintasopimuksen suuremmasta asemäärästä. Se on tilannut yhteensä noin 78 miljoonalla eurolla 5,56х45 mm:n AR-15-pohjaisia rynnäkkökivääreitä 11,5 tuuman piipulla, 7,62х51 mm:n AR-10-pohjaisia rynnäkkökivääreitä, tukiaseita ja tarkkuuskivääreitä 16 ja 18 tuuman piipulla sekä .338 Lapua Magnum TRG M10 -tarkkuuskivääreitä.

Sako TRG M10 -tarkkuuskivääri. Kuva: Sako


FMV ilmoitti, että vaikka aseet on jo valittu ja tilattu, niiden vuonna 2023 alkanutta testaamista, arviointia ja jatkokehitystä jatketaan edelleen. Toimitukset jatkuvat tämän vuoden lopulla tai alkuvuodesta 2024 alkavalla koepalveluskäytöllä. Ruotsalaiset sotilaat saavat vuonna 2024 ensiksi käyttöönsä pulttilukkoiset .338 Lapua Magnum TRG M10 -tarkkuuskiväärit. Uudet 5,56х45 mm:n AR-15-pohjaiset rynnäkkökiväärit tulevat Ruotsissa käyttöön vuonna 2025 ja 7,62х51 mm:n AR-10-pohjaiset rynnäkkökiväärit vuodesta 2026 alkaen.


Puolustusvoimat etenee Ruotsia hitaammin ja harkitummin ja on tilannut noin 700 000 eurolla pienemmän erän uusia rynnäkkökiväärejä eri kaliipereissa ja eri pituisilla piipuilla testaus- ja arviointikäyttöön. Myös Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) Sakolta 1,6 miljoonalla eurolla erikseen huhtikuussa tilaamat 5,56х45 mm:n AR-15-pohjaiset puoliautomaattiset koulutusaseet perustuvat uuteen rynnäkkökivääriin.


Puolustusvoimien, MPK:n ja Ruotsin yli 80 miljoonan euron hankinnat merkitsevät todella paljon italialaisen Beretta-konsernin omistamalle Sakolle, jonka liikevaihto vuonna 2021 oli vain 108 miljoonaa euroa. Riihimäen tehdasta laajennetaan ja henkilöstöä palkataan 20 % lisää.


Puolustusvoimien uusien rynnäkkökiväärien ja henkilökohtaisten suoja-aseiden testaus ja tuotekehitys jatkunee ainakin lähivuosien ajan, ja muutaman vuoden kuluttua tiedetään tarkemmin, millaisia uusia aseita on tulossa ja millä aikataululla.


Kaliipereihinkin voi tulla jatkossa enemmän valinnanvaraa, koska Yhdysvaltojen asevoimien nykyisten 5,56х45 mm:n käsiaseiden korvaamiseen tähtäävä, pidemmän kantaman ja korkeamman läpäisykyvyn uusia 6,8×51 mm:n (siviilipuolella .277 Fury) ampumatarvikkeita käyttävien Next Generation Squad Weapon (NGSW) -hankkeen käsiaseiden – SIG:n XM7-rynnäkkökiväärin sekä XM250-konekiväärin – koepalveluskäytöt alkavat vuonna 2024, mikä voi johtaa uuteen suorituskykyisempään Naton standardiampumatarvikkeeseen. Ylimenokaudesta selvitään Puolustusvoimien nykyisellä käsiasevalikoimalla.Artikkelikuva: Puolustusvoimat