Sodan ja rauhan keskus Muisti

Artikkelit
Suomen Sotilas

Museo-oppaan etusivulle >>
Maakunnan etusivulle >>


Ristimäenkatu 4
50100 Mikkeli


Nettisivut


Museon aukioloajat


31.8. asti ma-su klo 10-17
1.9. alkaen ma-la klo 10-17.


Sisäänpääsymaksu

Aikuiset 18 €

Eläkeläiset 16 €

Lapset 12-17 v. / opiskelijat / työttömät / varushenkilöt 12 €

Alle 12v. 0 €.


Museokortilla veloituksetta.


Lyhyt kuvaus museostanne


Sodan ja rauhan keskus Muisti on tiedekeskus, joka kertoo sodan vaikutuksesta ihmisiin ja yhteiskuntaan. Näyttelymme ovat interaktiivisia ja vuorovaikutuksellisia ja korostavat yksilön kokemusta sodassa. Ääneen pääsevät myös ne, joita perinteinen sotahistoria ei tyypillisesti ole kuullut; naiset, lapset ja vähemmistöt.


Käykö Teillä museokortti?


Kyllä


Mitä erityistä sotahistoriallista tarjottavaa museossanne on?


Teknologian ja vuorovaikutuksellisen avulla olemme kyenneet tuomaan sodan tapahtumat ja ihmiskohtalot lähemmäs vierailijaa. Esimerkkeinä tästä ovat vr-todellisuuden keinoin luotu kokemus, jossa kävijä kuljetetaan Karjalan kannakselle seuraamaan Neuvostoliiton hyökkäystä Suomen rajan yli sekä elokuvalliset tositarinat, joissa on mahdollista päästä eläytymään muun muassa evakon, lapsen ja aseistakieltäytyjän kertomuksiin.


Sodan ja rauhan keskus Muistiin kuuluu myös Päämajamuseo, joka nimensä mukaisesti esittelee Päämajan toimintaa. Lisäarvoa Päämajamuseolle tuo se, että se sijaitsee samalla paikalla kuin varsinainen Päämaja sotiemme aikana. Museosta löytyvät niin operatiiviset tilat kuin itsensä marsalkka Mannerheimin työhuonekin.


Tällä hetkellä myös Viestikeskus Lokki on väistötiloissa Muistissa, Päämajamuseon puolella.


Miksi pitäisi käydä juuri tässä museossa (esimerkiksi joku ainutlaatuinen museokappale, teema tms.)?


Muistin näyttelyteknologia ja yksilökeskeinen, rauhaa ja rauhantyötä painottava lähestymistapamme on kotimaisten sotahistoriaa käsittelevien museoiden keskuudessa ainutlaatuinen. Sen avulla teemme – kenties aavistuksen vaikeasta – aiheesta helpommin käsiteltävän ja kiinnostavan kaikille kävijöille.


Mitä tarjottavaa Teillä on lapsille?


Olemme varmistaneet, että myös lapsille löytyy nähtävää ja koettavaa Muistissa. Se, että näyttelymme on monimediainen, vuorovaikutuksellinen ja tarinallinen sekä lasten kokemusten käsitteleminen, auttavat nuorta kävijää eläytymään ja kiinnostumaan. Lisäksi koululaisryhmille on tarjolla laadukkaat oppimateriaalit, jotka soveltuvat käytettäväksi museovierailun ohella myös kouluopetuksessa.


Pääseekö perille julkisilla vai tarvitaanko auto?


Muisti sijaitsee aivan Mikkelin keskustassa, noin 10 minuutin kävelymatkan päässä Matkakeskuksesta, jonne on toimivat linja-auto- ja junayhteydet ympäri Suomea.


Onko läheisyydessä muuta mitä pitäisi käydä katsomassa?


Suosittelemme tutustumaan vanhalla kasarmilla sijaitsevaan Jalkaväkimuseoon sekä Mikkelin alueen useisiin historiallisiin kartanoihin, kuten Kenkäveroon ja Tertin kartanoon.


Sodan ja rauhan keskus Muisti käsittelee sodan vaikutuksia ihmisiin ja yhteiskuntaan. Viimeisintä teknologiaa käyttävät näyttelyt vievät sinut suoraan sodan kokemuksiin. Tiedekeskuksen toiminta perustuu humanistisissa ja yhteiskuntatieteissä tehtyyn kotimaiseen ja kansainväliseen tutkimukseen.

Muisti kertoo sodasta edistääkseen rauhaa. Muisti on niille, joita sodan historia kiinnostaa, ja erityisesti niille, joita se ei kiinnosta.


Sodan ja rauhan keskus Muistin yhteydessä toimii myös monipuolinen, paikallisten pienyrittäjien kanssa yhteistyössä kehitetty Muisti-kauppa sekä A-oikeudellinen, lounasta ja pikkupurtavaa tarjoileva Kahvila Rauha.