Raatteen vartiomuseo

Artikkelit
Suomen Sotilas

Museo-oppaan etusivulle >>
Maakunnan etusivulle >>


Raatteentie 183
89800 Suomussalmi


Raatteen museotien päässä sijaitseva punainen talo.


Museon aukioloajat


Avoinna kesäisin kesäkuun alkupuolelta elokuun puoleen väliin saakka päivittäin klo 10–18.

Tarkat päivämäärät vaihtelevat vuodesta riippuen ja varmistuvat lähempänä kesää.

Ajankohtaiset tiedot löytyvät osoitteesta https://www.visitsuomussalmi.fi.


Sisäänpääsymaksu


Vapaa pääsy. Vapaaehtoinen pääsymaksu Raatteen Vartiomuseon ylläpitoon.


Lyhyt kuvaus museostanne


Raatteen Vartiomuseossa pääsee tutustumaan Raatteen rajavartioinnin historiaan ja alueen talvisodan aikaisiin tapahtumiin.


Käykö Teillä museokortti?


Ei käy.


Mitä erityistä sotahistoriallista tarjottavaa museossanne on?


Raatteen Vartiomuseossa asiantuntevat oppaat ovat kertomassa, mitä Raatteen Vartioasemalla tapahtui ennen talvi- ja jatkosotaa, niiden aikaan ja niiden jälkeen. Museossa on esillä niin sotaa edeltävää kuin myös sota-aikaista esineistöä sekä entisaikaisia rajavartioiden varusteita.


Miksi pitäisi käydä juuri tässä museossa (esimerkiksi joku ainutlaatuinen museokappale, teema tms.)?


Museo on ainutlaatuinen kohde, sillä se on nykyisin Suomen vanhin rajavartioasema. Vuonna 2023 rakennus täyttää 100 vuotta.


Mitä tarjottavaa Teillä on lapsille?


Lapset pääsevät näkemään Raatteen Vartiomuseossa entisajan esineistöä ja elämäntyyliä. Lisäksi oppaat ovat kertomassa Vartiomuseon tarinaa myös perheen pienimmille.


Pääseekö perille julkisilla vai tarvitaanko auto?


Raatteen Vartiomuseolle pääsee kulkemaan omalla kulkuvälineellä. Raatteen museotie on 18 km pitkä suuntaansa. Raatteen tiellä ei kulje julkista liikennettä.


Onko läheisyydessä muuta mitä pitäisi käydä katsomassa?


Euroopan suurin talvisotamuseo, Raatteen Portti, sijaitsee Raatteen tien alussa, joten samalla reissulla on helppo yhdistää molemmissa museoissa vierailu. Raatteen tien varrella on muistomerkkejä ja Purasjoki-linjalta löytyy entisöityjä juoksuhautoja. Raatteen tien itäpäässä yleinen tie päättyy puomille, joka edeltää varsinaista rajavyöhykettä.


Raatteen tien itäpäässä sijaitseva Vartiomuseo on entisöity vuoden 1939 asuun. Se kertoo rajavartioaseman elämästä ennen toista maailmansotaa. Rakennus on ennen sotia rakennetuista vartiorakennuksista ainoa, joka on säilynyt. Museoksi vartiorakennus avattiin kesällä 1988.