KUVIA UKRAINAN SODASTA

Artikkelit
Jukka Janhunen

Sodat tuottavat suuren määrän kuvamateriaalia. Lähes jokainen voi kuvata videoita ja ottaa kuvia sotatilanteista, kiitos kännyköille. Sota on inhimillinen katastrofi. Ikinä ei tiedä mikä kuva ihmisestä on hänen viimeisensä. Kuvat ovat tästä syystä tärkeitä, sillä ne kertovat, että tämäkin henkilö oli olemassa. Kun aseet puhuvat jatkavat kamerat lauluaan, mutta sodan ensimmäinen uhri on aina totuus, jollei ole kuollut jo kauan ennen taisteluiden alkua.Tämän artikkelin tarkoituksena on antaa sinulle, lukijallemme työkaluja tunnistaa sotaan osallistuvia taistelijoita ja kalustoa. Ja myös välineitä nähdä ovatko kuvat totta vai propagandaa. Liittyvätkö ne väitettyyn tilanteeseen ja yritetäänkö niillä antaa sodasta väärä kuva. Olemme valinneet viisi kuvaa tähän artikkeliin, niissä olevien mielenkiintoisten yksityiskohtien vuoksi. Tulemme julkaisemaan myöhemminkin kuvareportaaseja sodan edetessä. Mitä vähemmän näitä reportaaseja tullaan julkaisemaan, sitä parempi.Aloitetaanpa siis. Artikkelin avauskuvassa (kuva 1 yllä jutun alussa) näkemälläsi taistelijalla on MTP-kuosia (Multi-Terrain Pattern) olevat housut. Se on Brittiarmeijan standardi maastokuvio. Hänellä on nykymuodin mukainen suojavarustus eli high cut -mallinen komposiittikypärä ja plate carrier -tyyppiset ballistiset liivit laser-Molle linkeillä. Kypärä on UaRmsin valmistama TOR-D. Aseena taistelijalla on AR-15 pohjainen 5,56x45mm NATO kaliiperinen rynnäkkökivääri. Kyse on tietysti ukrainalaisesta taistelijasta, mutta miten tunnistaa hänet?


Vasemmassa käsivarressa huomaat Ukrainan kansallisen poliisin tunnusmerkki. Siinä lukee ”politsiya”. Oikeassa hihassa hänellä on hihamerkki, jossa lukee ”KORD”. Kuvassa näemme siis Ukrainan kansallisen poliisin nopean toiminnan erikoisyksikön henkilöstöä. Kuva on otettu Itä-Ukrainassa Novoluhansken maaseututaajamassa. Tarkasta kuvausajankohdasta ei ole varmuutta. Ukrainan sotakuvia katsoessasi yksi ukrainalaisille ja toisaalta myös niin kutsuttujen kansantasavaltojen taistelijoille tyypillinne tunnusmerkki on sekalainen varustus, jossa voi olla siviilivarusteita ja eri maiden asevoimien varusesineitä ja univormun osia. Ollaan siis tarkkana. (Kuva: Aris Messinis/AFP/Getty Images via The Guardian)

Kuva 2. Tämä kuva on otettu viikko sitten (1.3.2022). Se esiintyi BBC-uutisaiheessa, jossa ei mainita missä kuva on otettu tai kuka kuvassa on. Taistelijan voi tunnistaa yksityiskohdista. Hän on samaisen Ukrainan kansallisen poliisin henkilö taktisessa varustuksessa. Vasemmasta kädestä löytyy meille jo edellisestä tuttu hihamerkki. Oikean käden hihamerkkiä on vaikea nähdä. Aseena on 7,62x39mm kaliiperinen AKMS-rynnäkkökivääri ja kypäränä UaRmsin TOR-D. Ballistiset liivit tarjoavat kattavaa suojaa. Edelliseen kuvaan verrattuna kyseessä on tehtävän kuvaltaan hieman tavanomaisempi poliisi, mikä ei tee hänestä yhtään vähempi arvoista tai huonompaa taistelijaa. Ukrainalaisia poliiseja on kouluttanut muun muassa Yhdysvaltojen poliisivoimat.

Kuva 2. Getty Images via BBC


Kuva 3. Tämä kuva on valittu puhtaasti siinä esiintyvän mielenkiintoisen yksityiskohdan perusteella. Joukon osapuolta ei ole kovin vaikeaa tunnistaa. Kuvasta löytyy ukrainan entinen presidentti Petro Poroshenko ja hänen taistelijansa. Hän on lähtenyt Kiovan kaduille PKM-konekiväärin kera. Mutta mikä on kuvassa pisteenä I:n päälle? Poroshenkosta itsestään katsottuna hänen oikealla puolella oleva taistelija pitää käsissään 12,7mm NSV-raskasta konekivääriä. Mukavaa pullistelua, joka on nyt miehille sallittua. Toivottavasti hän ei yritä ampua sillä lonkalta… No ei varmastikaan, poseerauksesta lie kyse ja vaatiihan se vähän habaa tuokin. No onpa se nähty sekin kun kaksimetrinen noin 130-kiloinen venäläinen ase-esittelijä ampuu NSV:llä lonkalta. No ei montaa kuulaa ampunut… Joka tapauksessa kuvasta huokuu hyvä yhteishenki ja asenne! Tai ainakin se on hyvää propagandaa.

Kuva 3. Poroshenkon poikia ollaan… Poroshenkon tulivoimainen iskuosasto… tai ainakin hyvä pr-kuva…Reddit.com


Voiko tämä olla enää edes totta?… No on se kyllä. Kuvassa 4 näet venäläisiä niin kutsuttuja separatisteja. Heillä on digiflora-maastokuviollinen vaatetus. Kypärinä ovat antiikkiset SSh-68-peltikypärät. Olisivat antaneet edes Sfera-S-teräskypärät, jonka mm. me täällä Suomen Sotilaassa olemme testanneet lukuisilla eri kaliipereilla. Kokemuksemme tästä kypärästä on maailma huippua. Kuvassa lähimmällä sotilaalla on varsin mielenkiintoinen ase, nimittäin yhdeksänkymmentä vuotta vanhaa suunnitelua oleva neuvostoliittolainen Mosin-Nagant M/91-30 / PU tarkka-ampujakivääri. Sen kaliiperi on 7,62x54R (suomessa 53R). Tällä sotilaalla voi olla myös kypäränä modernisoitu version perus SSh-68-kypärästä eli SSh-68M. Tähän johtopäätökseen voi tulla katsomalla, miten kypärän päällinen käyttäytyy reunan kanssa. Tästäkin kuvasta voi päätellä, että Putinin armeijalla ei mene hyvin. Taidetaan todella kaivaa Uralin takaa varaston perukoilta viimeisiäkin varauskaluston varakalustoja tai sitten on kaivettu partisaanina taistelleen vaarin tai mummun vinttiä? Kyllähän tuolla yhä tappaa, mutta ase kuuluisi kyllä tähtäimineen oikeasti museoon tai asekeräilyä harrastavan toimittajamme mielestä kuulemma hänen tutkimusasekokoelmaansa… tuommonenku puuttuu. No kohta noita varmaan taas tulvii markkinoille lohdutamme toimituksessa keräilykärpäsen puremia.Kuva 4. Tämä kuva siis on oikeasti vuodelta 2022… Reddit.com

Sokerina pohjalla tällä kertaa viimeinen kuva. Kuvassa 5. on ainut kalustokuva tällä kertaa. Tienvarressa makaa tuhottu venäläinen T-72B-taistelupanssarivaunu (Objekt 174M). Malli tuli palveluskäyttöön Neuvostoliiton armeijassa vuonna 1985. Vaunu on vuorattu kattavasti ensimmäisen sukupolven kevyellä Kontakt-1-reaktiivipanssarilla. Se on tehokas vain mono-taistelulatauksellisia ontelopanoksia vastaan. Kuvan tekee mielenkiintoiseksi vaunun vieressä olevat ampumatarvikkeet. Sieltä löytyy nuoliammuslaukaus ja sen vierestä kartussi eli varsinainen ajopanos. Nuoliammuksen pystyy tunnistamaan sen halkaisijasta ja kuinka paljon se tulee ulos lisäpanoksesta. Tämä nuoliammus on vanhempaa tuotantoa, joita löytyy runsaasti varastoista. Niissä on volframikarbidiydin (WC) erkautuskarkaistusta teräksestä valmistetussa tangossa. WC-ytimen tehtävän on läpäistä panssaria, teräksen ajaessa sitä eteenpäin oman massansa avulla. Sotaan on lähdetty todella huonoilla kineettisillä penetraattoreilla. Toki vaunu vastaan vaunu taisteluita on sodan luonteen vuoksi turha isommin odottaa.


Kuva 5. Hyvä asiantuntemus antaa viitteitä tehdä johtopäätöksiä kuvissa nähdyn perusteella. On kuitenkin aina muistettava, että yksi kuva on vain yksittäinen tapaus ja on oltava myös varma sen aitoudesta. Valtava määrä kuvia on antanut kuitenkin yhdessä tapahtuneiden asioiden kanssa sen kuvan, että venäläisillä on pahoja puutteita kalustossa, ampumatarvikereserveissä, huollossa, johtamisessa ja erityisesti sotilasosaamisessa. Twitter-@IAPonomarenko