SS-mies Veikko Kasslin on kuollut

Artikkelit
Suomen Sotilas
Veikko Kasslin sotilaspuvussa

Korpraali, SS-Rottenführer Veikko Kasslin kutsuttiin viimeiseen iltahuutoon 19. marraskuuta. Hän oli syntynyt 9.1.1919 ja ehti elää kunnioitettavat 102 vuotta.

 

Kasslin eli omien sanojensa mukaan yliaikaa. Pitkä ikä toi paljon iloa, mutta siihen kuului myös kolme raskasta sotaretkeä kahden armeijan riveissä ja raskas osa nähdä oman puolison ja nuoremman poikansa poismeno.

 

Talvisodassa Kasslin taisteli Kevyt osasto 7:n riveissä. Jatkosodan hyökkäysvaiheessa hän palveli Ratsuväkiprikaatin viestieskadroonassa.

 

Suomalaiseen SS-pataljoonaan Kasslin värväytyi nk. täydennysmiehenä ja palveli sen kolmannessa komppaniassa kiväärimiehenä syyskuusta 1942 kesään 1943. Hänen itärintamalla olonsa sattui suomalaispataljoonan kovimpien taisteluiden aikaan, pataljoona oli mukana mm. Stalingradin pelastusyrityksessä.

 

Täydennysmiehiksi SS-pataljoonaan tarvittiin 200 miehistöön kuuluvaa, koska pataljoona oli sulanut kovissa taisteluissa jo kovin pieneksi, ja erittäin monet sen alkuperäisistä miehistä olivat ylenneet aliupseereiksi rintamalla. Värvääjä oli nytkin Suomen valtio, kuten jo kevättalvella 1941 alkuperäisiä SS-miehiä värvättäessä. Kyseessä oli ulkopoliittinen manööveri maan vaikeassa tilanteessa Neuvostoliiton painostaessa monin tavoin. Nyttemmin esitetyt väitteet siitä, että SS-miehillä oli jonkinlaisia ideologisia motiiveja hakeutua Saksan palvelukseen, on historiallisesti väärä ja loukkaava veteraaneja sekä heidän omaisiaan kohtaan.

 

SS-palveluksen jälkeen Kasslin palveli Suomen armeijassa jatkosodan lopun ja Lapin sodan ajan Viestipataljoona 32:ssa.

 

Kasslin oli siviiliammatiltaan ohutlevyseppä. Laajemmin tunnetuksi hän tuli sodan jälkeen pyöräilijänä. Hän saavutti maantiepyöräilyssä 1948 Suomen mestaruuden ja TUL:n mestaruuden 1945 sekä 1947–50

 

Kasslin oli viimeinen syksyn 1942 täydennysmiehistä ja viimeinen SS-miehenä Rautaristin ansainnut suomalainen. Kaikkiaan suomalaisia SS-vapaaehtoisia on elossa enää kaksi.

 

Eräs aikakausi Suomen sotilaiden historiassa on pian ohi. Suomalaiset veteraanit, niin myös SS-värväytyneet käyvät vähiin.

 

Kunnia, isänmaa. Suomen Sotilas kiittää poismennyttä veteraania hänen työstään isänmaan hyväksi ja esittää kaikkein syvimmät osanotot sotaveteraani Veikko Kasslinin omaisille.


Kari Kuusela