Lisää risteilyohjuksia Suomeen

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Puolustusministeri Antti Häkkänen on 31.5.2024 valtuuttanut Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen toteuttamaan JASSM-ohjusten lisähankinnan. Ohjukset lisäävät ilmasta maahan -suorituskyvyn kantamaa. Ohjukset toimitetaan Ilmavoimien tulevien F-35-monitoimihävittäjien käyttöönoton aikataulussa.

Suomella on jo nyt käytössä AGM-158 JASSM (engl. Joint Air-to-Surface Standoff Missile) ohjuksen aiempi malli, ”perusversio”. Ohjus on yhdysvaltalainen vaikeasti havaittava, osittaisilla stealth-kyvyillä varustettu pitkän kantaman ilmasta maahan -risteilyohjus. Se on reilu nelimetrinen, noin tonnin painoinen ja taistelukärjen paino on 450 kg. Asejärjestelmän myynti on myönnetty melko harvoille USA:n luottokumppaneille. Se on käytössä Australian ja Yhdysvaltain, Puolan ja Suomen ilmavoimissa.

Nyt tehdyllä hankinnalla ostetaan JASSM:n uudenpaa versiota, jonka kantama on noin 1000 kilometriä. Tässä uudessa versiossa on tiettävästi 75 % rakenneosista ja 95 % ohjelmistoista samoja kuin perusversiossa.

AGM-158B JASSM-ER-ohjuksia (Joint Air-to-Surface Standoff Missile – Extended Range) käytetään Hornet-hävittäjän suorituskyvyn korvaavassa F-35A-monitoimihävittäjässä. Hankinnalla täydennetään F-35A -hävittäjäjärjestelmän suorituskykyä aikaisempaa pidemmän kantaman täsmäaseella.

Suomen Ilmavoimien henkilöstö asentaa JASSM-ohjusta F/A-18 Hornet -hävittäjän siipiripustimeen.

Hankinta sisältää ohjuksia, ohjekirjallisuutta ja dokumentaatiota, varaosia, tarvikkeita, kuljetuspalveluita sekä valmistajan ja toimittajan koulutus-, korjaus- ja tukipalveluita vuosina 2024–2031 LOA-sopimuksen mukaisesti. Hankintasopimus sisältää myös Yhdysvaltain hallinnon palvelut.

Myyntiluvan Lockheed Martinin valmistamille AGM-158B JASSM-ER -ohjuksille Yhdysvaltain kongressi antoi HX-hankkeen kilpailutuksen aikana vuonna 2020.

Asevaikutuksen kantama, tarkkuus ja selviytymiskyky edesauttavat oleellisesti omia vastatoimiamme mahdollisen hyökkääjän pysäyttämiseksi. Nyt tehtävä hankinta lisää puolustuskykyämme F-35-koneen muiden ominaisuuksien ohella merkittävästi. Mahdollisia maaleja voisivat sotatilanteessa olla esimerkiksi hyökkääjän lentotukikohdat, johtamispaikat, huoltokeskukset, tutka-asemat sekä johtamisjärjestelmän (viestiverkon) keskeiset kohteet. Uuden ohjusmallin kantama luo merkittävän lisäuhkan hyökkääjälle ja siten vahvistaa pelotetta, deterrenssiämme.

 

Kuvat Lockheed Martin ja Puolustusvoimat