Naton sotilaskomitea ensi kertaa Suomessa

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Naton sotilaskomitean kokous järjestettiin ensimmäistä kertaa Suomessa 27.–29. toukokuuta 2024. Kokouksen isännöi Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Vesa Virtanen. Vierailulle osallistui sotilaskomitean puheenjohtaja, amiraali Rob Bauer, jäsenmaiden sotilasedustajat avustajineen sekä Naton kansainvälisen sotilasesikunnan henkilökuntaa. Amiraali Bauer on Naton ylin sotilashenkilö. Myös vastikään sotilaskomitean Brysselin-kokoukseen osallistunut Puolustusvoimain komentaja, kenraali Janne Jaakkola otti osaa vierailuun keskiviikkona 29. toukokuuta.

Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Vesa Virtanen toivottaa tervetulleeksi Naton sotilaskomitean puheenjohtajan amiraali Rob Bauerin.

Vierailu oli Suomelle erityisen tärkeä mahdollisuus tuoda esille meille tärkeitä tekijöitä ja parantaa sotilaskomitean Suomi-tietoutta. Kokouksessa käsiteltiin muun muassa Suomen sotilasmaantieteellistä asemaa, puolustusratkaisua, kokonaisturvallisuuden ja kokonaismaanpuolustuksen mallia sekä roolia puolustusliiton jäsenenä. Kansainväliset vieraat pääsivät seuraamaan Suomen puolustusvoimien toimintaa käytännössä vieraillessaan Northern Forest 24 -harjoituksessa Rovajärvellä. Vierailun aikana tutustuttiin myös suomalaisiin puolustusteollisuuden yrityksiin ja teknologiaan.

Sotilaskomitea (Military Committee, MC) vastaa Naton ylimmästä sotilaallisesta päätöksenteosta ja valmistelee sotilaalliset neuvot Naton neuvoston ja ydinsuunnitteluryhmän päätöksille sekä antaa neuvoja Naton kahdelle strategiselle komentajalle. Sotilaskomitea on Naton neuvoston jälkeen puolustusliiton tärkeimpiä työskentelyelimiä. Komitea tapaa säännöllisesti jäsenmaiden asevoimien edustajia ja kolmesti vuodessa asevoimien komentajia. Naton sotilaskomitean puheenjohtaja on puolustusliiton korkein sotilashenkilö.

Sotilaskoti ja suomalainen huipputeknologia - Dobbelgänger Oy:n valelaiteratkaisut - olivat esillä vierailun aikana.

”Naton sotilaskomitean vierailu Suomessa tarjosi erinomaisen alustan Naton jäsenmaiden väliselle vuoropuhelulle, yhteistyölle ja keskinäisen ymmärryksen syventämiselle. On tärkeää, että jaamme liittolaisille ymmärrystä Suomen puolustusjärjestelmästä ja kokonaisturvallisuuden mallista. Liittolaisille jäi vakuuttunut kuva puolustuskyvystämme. Samalla saimme mahdollisuuden keskustella muiden jäsenmaiden odotuksista Suomen roolista Natossa. Suomi on sitoutunut Naton 360 asteen lähestymiseen liittokunnan puolustuksessa, mistä on osoituksena muun muassa pian päättyvä toimintamme Naton miinantorjuntaosastossa sekä Romanian ilmavalvonnassa kesäkuun alusta”, kenraaliluutnantti Virtanen kiteyttää.

Amiraali Bauer korosti, että Suomen kattava puolustusjärjestelmä ilmentää suomalaista sisua osoittaen poikkeuksellista kestävyyttä ja päättäväisyyttä vastoinkäymisissä. Amiraali Bauer painotti myös Suomen asemaa Natossa sekä kaikkien liittolaisten keskinäistä lupausta turvallisuudesta: ”Suomella on 31 liittolaista, 31 ystävää, jotka suojelevat Suomea kaikissa tilanteissa. 31 liittolaista voivat myös luottaa Suomeen, jos he itse tarvitsevat apua”.

 

Kuvat Puolustusvoimat