Ruotsille runsaasti Paseja

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Ruotsin puolustusvoimien materiaalilaitos (FMV) on allekirjoittanut sopimuksen 321 kuusipyöräisen panssaroidun ajoneuvon ostamisesta kansainväliseltä puolustus- ja teknologiayhtiö Patrialta. Otsikon vastaisesti kyseessä ei ole oikeastaan Pasi-vaunu, vaan sen teknologisesti huomattavasti kehittyneempi Patria 6×6. 

Sopimuksen arvo on noin 470 miljoonaa euroa ja se on yksi Patrian suurimmista koskaan Ruotsissa.

321 ajoneuvoa, joita Ruotsissa kutsutaan Pansarterrängbil 300:ksi, sijoitetaan Livgardet-rykmenttiin Kungsängeniin reilu 20 kilometriä Tukholman länsipuolelle ja useisiin muihin yksiköihin ympäri maata. Patria on aiemmin toimittanut 20 6×6-ajoneuvoa, jotka tilattiin erillisellä sopimuksella huhtikuussa 2023.

Toimitettava Patria 6×6 on uusinta teknologiaa sisältävä miehistönkuljetusajoneuvo, joka tarjoaa huippuluokan suojan jopa 12 hengelle. Ajoneuvo on modulaarinen ja voidaan konfiguroida monenlaisiin eri tarkoituksiin. Joukkojenkuljetuksen lisäksi sitä käytetään komento- ja valvontatehtäviin sekä ambulanssina Ruotsissa. Patrian ajoneuvot ovat yksi Ruotsin kasvavan puolustuskyvyn kulmakivistä.

”Ruotsi on meille yhä tärkeämpi markkina-alue, ja olemme iloisia voidessamme tukea Ruotsin puolustusvoimia niiden merkittävän laajentumisen aikana. Olemme luottavaisia, että pystymme tekemään toimitukset nopeasti, kuten olemme aiemmin tehneet. Pansarterrängbil 300 -ajoneuvo on erinomainen esimerkki suomalais-ruotsalaisesta yhteistyöstä, sillä ajoneuvo on suunniteltu alusta alkaen pohjoismaisiin olosuhteisiin ja merkittävä lisäarvo saadaan paikallisilta toimittajilta, esimerkiksi ajoneuvon moottorin ja panssaroidun teräksen osalta”, sanoo Patrian Pohjoismaiden markkina-alueen johtaja Mats Warstedt.

Patria 6×6 -ajoneuvo valittiin useiden eurooppalaisten maiden yhteisen Common Armoured Vehicle System (CAVS) -yhteistyöohjelman alustaksi, johon osallistuvat jo Suomi, Latvia, Ruotsi ja Saksa. Suomi osti tammikuussa 2024 40 6×6-ajoneuvoa lisää, mikä nostaa Suomen ostojen kokonaismäärän 131:een. Ruotsi liittyi 6×6-tutkimus- ja kehitysohjelmaan vuonna 2022.

 

Kuva Patria