Kenraaliluutnantti Janne Jaakkola Puolustusvoimain komentajaksi

Artikkelit
Jussi Mäkinen

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on keskiviikkona 31. tammikuuta 2024 nimittänyt kenraaliluutnantti Janne Jaakkolan Puolustusvoimain komentajan virkaan ajalle 1. huhtikuuta 2024 – 31. maaliskuuta 2029. Nykyinen komentaja, kenraali Timo Kivinen siirtyy reserviin 31. maaliskuuta 2024.

Puolustusministeri Antti Häkkänen esitti kenraaliluutnantti Janne Jaakkolaa joka on toiminut Puolustusvoimien strategiapäällikkönä vuodesta 2023 lähtien. Sitä ennen Jaakkola palveli muun muassa suunnittelupäällikkönä ja logistiikkapäällikkönä Pääesikunnassa, pataljoonan komentajana ja erikoisoperaatio-osaston johtajana (EUBG) Utin jääkärirykmentissä, Puolustusvoimain komentajan adjutanttina vuosina 2004–2007 sekä kriisinhallintatehtävissä Afganistanissa ja Kosovossa. Jaakkola on suorittanut yleisesikuntaupseerikurssin Norjassa ja valmistunut yleisesikuntaupseeriksi Maanpuolustuskorkeakoulusta vuonna 2001. Kenraaliluutnantiksi hänet ylennettiin vuonna 2023.

– Puolustusvoimain komentajan tehtävä on kunnia ja valtiojohdon merkittävä luottamuksenosoitus. Tehtävään liittyvä vastuu korostuu toimintaympäristömme haastavassa tilanteessa. Tässä kohtaa keskitytään kuitenkin nykyisen tehtävän hoitamiseen. Tulevan komentajakauden kysymyksiä käsitellään sitten aikanaan, kenraaliluutnantti Jaakkola toteaa.

Kenraaliluutnantti Janne Alpertti Jaakkola (s. 1967) on uransa aikana ansioitunut monipuolisissa tehtävissä sekä Suomessa, että ulkomailla. Hän on toiminut useissa tehtävissä Pääesikunnassa vuodesta 2015 lähtien.

Aikaisemmin Jaakkola on palvellut muun muassa Porin prikaatin esikuntapäällikkönä, Utin jääkärirykmentin pataljoonan komentajana ja vanhempana osastoesiupseerina puolustusministeriössä, missä hän johti ja kehitti ministeriön strategiatyötä. Jaakkola on myös toiminut suomalaisten kriisinhallintajoukkojen johtotehtävissä Afganistanissa ja Kosovossa. 

Janne Jaakkola on valmistunut yleisesikuntaupseeriksi Maanpuolustuskorkeakoulusta vuonna 2001 ja suorittanut yleisesikuntaupseerikurssin myös Norjan maanpuolustuskorkeakoulussa. Hänet ylennettiin kenraaliluutnantiksi 4.6.2023.