Uusi taisteluasu käyttöön

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Uusi taisteluasujärjestelmä M23 otetaan palveluskäyttöön vaiheittain vuoden 2024 alussa Jääkäriprikaatissa, Lapin lennostossa ja Lapin rajavartiostossa.

Suomen, Norjan, Ruotsin ja Tanskan yhteiseksi Nordic Combat Uniform -taisteluasujärjestelmäksi (NCU) valittiin vuonna 2022 norjalaisen Oskar Pedersen AS:n toimittama taisteluasukokonaisuus.

Taisteluasujärjestelmä M23 on kaikille puolustushaaroille, eri toimintaympäristöihin sekä eri sukupuolta oleville sotilaille soveltuva monikerroksinen asujärjestelmä, johon kuuluvat alus-, väli- ja päällisasut. Puolustusvoimat on hankkinut asukokonaisuudesta kaikki muut vaatekerrokset paitsi lumipuvun, jonka sijasta käytetään M05-taisteluasujärjestelmän pukua. Päähineet, käsineet, jalkineet ja taistelijan suojavarusteet eivät kuulu hankittuun asukokonaisuuteen.

Ensi vaiheessa järjestelmästä otetaan palveluskäyttöön Jääkäriprikaatissa Sodankylässä ja Rovaniemellä, Lapin lennostossa Rovaniemellä ja Lapin rajavartioston Rajajääkärikomppaniassa Ivalossa alus-, väli- ja pakkasvaatetus. Asujärjestelmään lisäksi kuuluvat maastopuku, sadepuku ja taistelupaita tulevat käyttöön myöhemmin. Loma- ja komennusvarustuksena varusmiehet käyttävät edelleen maastopukua M05.

Varusmiehiltä kartoitetaan vuoden 2024 aikana käyttökokemuksia uusien vaatteiden toimivuudesta ja yhteensopivuudesta nykyisen M05-asujärjestelmän kanssa. Lisäksi kokemuksia kerätään asujärjestelmän huollosta ja korjauksista.

Taisteluasujärjestelmä M23 suojaa sotilasta ympäristön luonnollisilta vaaroilta, kuten lialta, tuulelta, sateelta, kylmältä ja kuumalta. Järjestelmä lisää taistelijan suorituskykyä erityisesti sen antamalla hyvällä kylmänsuojaavuudella ja se soveltuu erilaisiin ilmasto-olosuhteisiin kattaen pohjoismaisen ilmaston sekä kansainvälisten operaatioiden tarpeet. NCU-asuissa käytetään samaa maastokuviota kuin nykyisissä taisteluasuissa.

 

Kuva Puolustusvoimat