Lisää Patria 6×6 -ajoneuvoja

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Puolustusvoimat hankkii lisää panssaroituja 6×6-miehistönkuljetusajoneuvoja. Kyseessä on vanhan tutun Pasin (XA-180 ja XA-185) suorituskykyisempi versio, vaikka ulkoisesti ajoneuvo näyttää aika samanlaiselta. Puolustusvoimien Logistiikkalaitos lunastaa lisähankintavarauksesta nyt 40 ajoneuvoa, joka on arvoltaan noin 44 miljoonaa euroa. Aikoinaan sovittu lisähankintavaraus on mitoitettu 70 ajoneuvolle. Jo aiemmin Puolustusvoimat hankki 91 kappaletta näitä Patria 6×6:a.

Vanhan Pasin ja uuden Patria 6×6:n maallikkokin erottaa helposti siitä, että vanhassa Pasissa tuulilasi oli kaksiosainen, uudessa vaunussa se on yksiosainen.

Patria 6×6 tai XA-300 on esitelty 2018. Ajoneuvo on suunniteltu ensisijaisesti miehistönkuljetusajoneuvoksi, mutta samasta perusajoneuvosta voidaan modulaarisuutta hyödyntäen tehdä myös muita versioita eri käyttötarkoituksiin.

6X6:n maksimikantavuus on 8,5 tonnia. Panssaroidun 6X6:n suojaus saavuttaa STANAG-tason 4, mikä tarkoittaa suojaa jopa raskaan konekiväärin tulelta.

Vaunun suunnittelussa on pyritty toimintavarmuuteen, kustannustehokkuuteen, yksinkertaisuuteen ja helppokäyttöisyyteen. Perusajoneuvo voidaan räätälöidä erilaisiin asiakastarpeisiin laajaa optiovalikoimaa hyödyntäen. Valinnaisia ominaisuuksia ovat esimerkiksi uintikyky, vinssi, hydropneumaattinen jousitus, erilaiset ballistiset lisäsuojat ja miinasuojaus sekä erilaiset asejärjestelmät. Ajoneuvo voidaan varustaa eritasoisilla asejärjestelmillä 7,62 mm konekivääristä 12,7 mm raskaan konekiväärin kautta 25/30 mm keskikaliiperin konetykkiin tai vaikkapa 120 mm Patria Nemo -kranaatinheitintorniin.

XA-300 varustettuna Nemo-kranaatinheitintornilla.

Patria 6×6:n alustarakenne perustuu Patria AMV:n ratkaisuihin ja komponentteihin, joten se on ajoneuvoteknisesti paljon vanhaa sotaratsua, Pasia, kehittyneempi ja modernimpi. Ajoneuvon suunniteltu käyttöikä on vähintään 30 vuotta.

Patria on luovuttanut sarjatilauksesta jo ensimmäisiä kymmeniä ajoneuvoja Porin prikaatille, jossa varusmiehiä aletaan kouluttaa ajoneuvon käyttöön vuoden 2024 alussa. Hankkeella kehitetään Maavoimien joukkojen pyöräliikkuvuutta ja suojaa aina 2060-luvulle asti.

Latvia on tilannut yli 200 Patria 6×6 -panssariajoneuvoa. Ruotsiin on hankkinut ensimmäiset 20 kpl ja tulevat hankintamäärät saattavat olla suurehkoja Ruotsin rakentaessa puolustusvoimiaan uudestaan. Ruotsalainen nimi ajoneuvolle on Ruotsissa Pansarterrängbil 300. Saksakin oli mukana yhteistyössä, mutta poliittinen paine siellä saattaa pakottaa kalustohankinnoissa saksalaiseen vaunuun. Joka tapauksessa Patria 6×6 -vaunutkin olisi tehty lisenssillä Saksassa.

Lue lisää Patria 6×6 -vaunusta täältä nettilehdestämme: 

https://suomensotilas.fi/2022/01/30/patria-6×6/

 

Kuvat Patria