Huippuluokan liitopommeja Suomelle

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Yhdysvaltain puolustusministeriö ilmoitti, että Suomi saa huippuluokan liitopommeja, joilla on jokasään toimintakyky ja kyky hakeutua myös liikkuviin maaleihin. Suomen hallitus hyväksyi viime kesäkuussa noin 35 miljoonan euron hankintasopimuksen koskien StormBraker-liitopommeja. Nyt Yhdysvallat on tilannut valmistajalta kolmannesmiljardin arvoisessa kaupassa pommeja kaikkine tukipalveluineen. StormBreaker-pommeja (tai virallisemmin GBU-53/B SDB II) hankitaan Foreign Military Salesin (FMS) -prosessin kautta strategisille liittolaisille Norjalle, Saksalle, Italialle ja Suomelle. Suomessa hankinta liittyy F-35:n aseistamiseen.

Kyseessä on siis Raytheonin StormBreaker-liitopommi. Pommi on 1,78 metriä pitkä, halkaisijaltaan maksimissaan vain 18 cm, painaa 93 kg ja kantama kiinteisiin maaleihin on 120 km. Liikkuviin maaleihin kantama on noin 70 km, koska osuminen maaliin vaatii liikehtimistä, joka syö pommin kineettistä energiaa. Taistelukärjen paino on 48 kg.

Pommin kapea läpimitta, joka käy ilmi jo nimestäkin (SDB, Small Diameter Bomb), mahdollistaa lentokoneen varustamisen useammalla pommilla perinteisiin pommeihin verrattuna. Tällöin tarvitaan vähemmän lentokoneita tehtävän suorittamiseen. Tarkoittaen myöskin, että voidaan usealla koneella hyökätä suurempia maalimääriä vastaan samanaikaisesti ja siten kyllästää vihollisen ilmatorjunta. Operaatioista tulee tehokkaampia ja onnistumistodennäköisyys paranee.

Hakeutuu hanakasti maaliinsa

Pommi käyttää GPS:ää ja inertiasuunnistusta matkatessaan kohdealueelle. Inertiasuunnistus on täysin immuni elektroniselle häirinnälle. Lennon aikana maalialuemuutoksia voidaan päivittää pommille datalinkin välityksellä.

Pommilla on kolme kohteeseen hakeutumismenetelmää: millimetrialueen tutka, infrapuna-alueen hahmontunnistus jäähdyttämättömällä kuvantamisella ja lasermaalinosoitukseen hakeutuminen. StormBraker osaa vertailla osoitetulta maalialueelta havaitsemiaan maaleja keskenään ja pystyy priorisoimaan ja siten valitsemaan sen arvokkaimman maalin.

Näinollen pommi kykenee toimimaan siis valaistus- sää- ja taistelukentän savu- ja pölyolosuhteista riippumatta ja tavoittaa aina maalinsa.

F-35 -hävittäjä voi kuljettaa sisäisesti asekuiluissaan jopa 20 StormBreakeria tai vaihtoehtoisesti esimerkiksi kahdeksan StromBreakeria ja kaksi AIM-120 AMRAAM -ilmataisteluohjusta. Asekuiluihin sijoitetut aseet eivät vähennä F-35:n häiveominaisuuksia, niin kuin ulkoinen ripustus tekisi.

F-35:n avatussa pommikuilussa neljä StormBrakeria ja yksi AMRAAM-ilmataisteluohjus.

Suomen pommimäärät

Maaliskuussa 2023 valmistaja sai hinnaltaan jotakuinkin samansuuruisen sopimuksen 1500 StormBreaker-pommin tuottamisesta ja toimittamisesta Yhdysvaltain ilmavoimille. Tämä antaa karkean mittaluokan nyt tehdylle hankinnalle, jossa Suomikin on siis kansakoululaskennan mukaan reilulla 10 % prosentilla mukana. Koulutus, oheislaitteet, varaosat yms. vaikuttavat aina asekaupoissa, joten tämä esimerkki antanee vain suuruusluokan valmistettavasta liitopommien määrästä. Isot tilaukset ja tuotannon volyymi laskee hintaa, kun mm. tutkimus- ja kehittämiskulut on osittain jo maksettu aiemmissa hankinnoissa ja jyvittyvät yhä suuremmalle pommimäärälle.

Yllämainitun mukaisesti, pelkkinä pommeina olisimme saamassa reilut 150 pommia. Julkisten hintatietojen osalta taas haarukka olisi jossain 150 ja 200 välillä. Mukana on täysi palveluntuotanto valmistajalta koulutuksineen, oheislaitteineen, varaosineen ja sitoutuminen tukeen yms, joten olisiko nyrkkimitalla 150 kappaletta hyvä arvaus. Kyseessä on huomattava suorituskykylisä ottaen huomioon meillä jo oleva ”älykäs” pommi- ja ohjusarsenaali, eikä nyt tuleva pommimäärä ole ollenkaan pieni. Ja mikä tärkeintä: vaikka kalustoa olisi vain hyvin niukasti, niin se takaa aina käyttötaidon, jolloin liittolaisten täydennystoimitukset kriisitilanteessa on otettavissa välittömästi käyttöön ilman viiveitä.

liitopommilla saavuttaa pitkän kantaman ilman moottoria, jolloin taistelulataus on varsin suuri vastaavan kantaman ohjuksiin ja raketteihin verrattuna.

 

Tämä nyt tehty tilaus, johon Suomenkin pommit sisältyvät, on toimitettu kokonaisuudessaan kesän 2028 aikana. Suomen osalta liitopommien toimituksen on ilmoitettu ajoittuvan nykysuunnitelmien mukaan vuodelle 2026. Toimitukset jakautunevat tasaisesti kaikille maille ja alkanevat kaikille yhtä aikaa, jotta jokainen maa saa rakennettua operatiivisen käyttökyvyn mahdollisimman nopeasti. Tämä on osa liittouman deterenssiä, eli pelotteen rakentamista.

Hyvä ostos Suomelta nykyisessä maailmantilanteessa!

 

Kuvat USAF ja valmistaja