Maailman paras tykistöohjus?

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Lockheed Martin on toimittanut Yhdysvaltain armeijalle ensimmäiset Precision Strike Missiles (PrSM) -tykistöohjukset. Ohjustyyppi on mediassakin vahvasti esillä olleiden ATACMS-ohjusten seuraaja uusilla, paremmilla huipputeknologian ominaisuuksillaan. Valmistajan mukaan ohjuksen nopeusalue on hypersooninen, joka tarkoittaa yli viisinkertaista äänennopeutta. Tarkempia tietoja tarkasta nopeudesta ei ole saatavilla. Joka tapauksessa voidaan sanoa, että kyseessä on täysin uuden sukupolven tykistöohjus.

Ohjuksen koelaukaisu. Otsikkokuvassa tavanomaisen raketin laukaisu HIMARS-järjestelmällä.

Kantama uudella ohjuksella on noin 60-500 km. Nykyisten ATACMS-ohjusten kantama on 300 km. Uusi ohjus ammutaan rakettikasetista, joka sopii suoraan ladattavaksi HIMARS:n tai M270:n raketinheittimiin. Siinä kun kasetissa on yksi ATACMS-ohjus, nyt kasettiin sopii kaksi PrSM-ohjusta. Näin heitinajoneuvon tulivoima kaksinkertaistuu ja toki modernimpi taistelukärki tuonee vielä lisää tuhovoimaa maalissa.

Ksaksi ohjusta kasetissa. Näitä kasetteja saadaan yksi HIMARS:in ja kaksi meidän 298 RSRAKH 06:en.

Ohjus voidaan siis ampua sekä M142 HIMARS- että M270A2 MLRS -raketinheitinkalustolla. Meillä Suomessahan on tuo M270 raketinheitin omalla nimellämme 298 RSRAKH 06. Kalusto vaatinee mahdollisesti kuitenkin päivityksen uudelle ohjukselle, jos niitä joskus meille tulisi. Yhden ohjuksen hankintakustannus on jotakuinkin 3,5 miljoonaa euroa.

Navigoinnissa maalialueelle PrSM-ohjus hyödyntää häirinnänsietoista mil-gps:ä sekä inertiasuunnistusjärjestelmää. Inertiajärjestelmä on täysin immuuni elektroniselle häirinnälle.

PrSM-ohjuksen modulaarinen suunnitteluratkaisu tarjoaa mahdollisuuden muokata ja uudistaa ohjuksen eri osakokonaisuuksia tekniikan ja tarpeiden mukaisesti, jolloin ohjus tulee pysymään huippuluokan taisteluvälineenä koko käyttöikänsä ajan. Ohjukseen on jo suunnitteilla erilaisia lisäosia ja -ominaisuuksia taistelutehon ja kantaman parantamiseksi. Kantamaa on kaavailtu nostettavan jopa 1000 kilometriin ja ohjuksesta on kaavailtu kehitettävän oma meritorjuntaversio pinta-alusten tuhoamiseksi.

Ohjus taiteilijan näkemänä.

Yhdysvaltain ulkomaisista asekaupoista vastaava Defense Security Cooperation Agency (DSCA) antoi vuonna 2012 Yhdysvaltain kongressille ilmoituksen, joka koski ohjuskauppaa Suomeen. Kyseessä oli maavoimien käytössä oleviin M270-raketinheittimiin (meillä 298 RSRAKH 06) sopivista tykistöohjuksista. Kyseessä oli M-39 Block 1A Army Tactical Missile System eli ATACMS-tykistöohjus. Suomen hallituksen silloin pyytämä toimitus olisi käsittänyt toteutuessaan enintään 70 ohjusta. Suomi oli tuolloin kiinnostunut ohjusversiosta, joka on varustettu yhdellä kiinteällä noin 250 kilon taistelukärjellä (unitary warhead).

Suomalainen 298 RSRAKH 06 talvisessa tuliasemassa.

Suomen aikomus hankkia ATACMS -tykistöohjuksia kaatui vuonna 2014 ohjusten kalliiseen hintaan. Pitkän kantaman vaikutuskyky Maavoimien MLRS-raketinheittimille jäi saamatta. Jos olisi osattu ennustaa nykypäivän tilanne silloin, olisi kaupat varmastikin lyöty lukkoon.

Sittemmin on tehty kaupat raketinheitinjärjestelmän aluevaikutteisten ampumatarvikkeiden (ER GMLRS AW) ja pistemaaliin vaikuttavien ampumatarvikkeiden (ER GMLRS UNITARY) hankinnasta. Näiden ainakin 150 km kantaman omaavien rakettien toimitukset alkavat lähivuosina; 2024 tai 2025.

 

 

Kuvat US Army, Locheed Martin, Puolustusvoimat