Minipommeilla supertarkkuutta

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Boeing Insitu on kehittänyt aseistusta kevyeen miehittämättämään lentolaitteeseen asevaikutusmahdollisuuden, lennokkiin, jolla on kokoonsa nähden todella pitkä lentoaika, testilennoilla jopa yli 25 tuntia! Integrator-drooni, joka tunnetaan myös nimellä RQ-21 ”Blackjack”, on onnistuneesti pudottanut testilennoilla Shryke-täsmäpommeja. Demonstraatio oli osa tavoitetta saada kevyelle, suorituskykyiselle lennokille sopivaa aseistusta. Aiemmin lennokissa käytettiin hyötykuormana vain tiedustelusensoreita. Integrator on monikäyttäinen, kokoonsa nähden pitkän lentoajan omaava miehittämätön lentolaite (UAV).

Integrator-droonia käyttävät nykyisinYhdysvaltain maavoimat, merivoimat ja merijalkaväki sekä jotkut erikoisyksiköt. Samoin käyttäjinä ovat Australian ja Kanadan puolustusvoimat.

Lennokin mahan alla kaksi miniatyyritarkkuuspommia.

Yksi ​​tämän lennokin yksi tärkeimmistä eduista on sen modulaarinen hyötykuorma, joka voidaan vaihtaa lentotehtävän tarpeiden mukaan. Yksi tärkeimmistä valvontavälineistä on SAR-tutka (synthetic aperture radar), mutta saatavilla on laaja valikoima erilaisia sensoreita. Lisäksi siinä on myös sensoritorni tai -”pallo”, jossa on elektro-optiset ja infrapunakamerat. Drooni voi toimia kauko-ohjattuna häirintää sietävän radiosignaalin avulla, satelliittitietoyhteyksien avulla tai lentää ennalta ohjelmoitua reittiä itsenäisesti mm. GPS-suunnistusjärjestelmän tukemana.

Lennokki voi ottaa hyötykuormaa kuuteen eri kiinnityspisteeseen. Hyötykuorma on suhteellisen vähäinen, noin 18 kg, mikä vastaa noin neljännestä sen maksimilentoonlähtöpainosta.

Integratorin keskeiset ominaisuudet:

Pituus: 2,5 m

Siipien kärkiväli: 4,9 m

Maksimi lentoonlähtöpaino: noin 75 kg

Maksimi hyötykuorma: 18 kg

Lentoaika: 24+ tuntia

Toimintakorkeus: noin 6 km

Suurin vaakalentonopeus: 46 m/s, noin 170 km/h

Tyypillisesti ”Blackjack”-lennokki laukaistaan ​​perävaunukatapultin avulla. UAV voidaan myös lähettää lentotehtävään nostamalla se ilmaan suurikokoisesta, kauko-ohjattavasta droonista.

Pommitustesti

Itse testi sisälsi kahden inertin GPS-ohjatun Shryke-minipommin pudottamisen Integratorista. Demonstraatio toteutettiin yhteistyössä Corvidin ja L3Harris Technologiesin kanssa, jotka ovat olleet mukana kaluston kehittämisessä. Testilennoilla tutkittiin myöskin lennokkijärjestelmän navigointi-, maalitus- ja heitteiden hyötykuormajärjestelmien toimintaa..

Tällä hetkellä on saatavilla vain vähän yksityiskohtaista tietoa Shryke-miniatyyripommista, jonka Corvid Technologies on kehittänyt L3Harrisin kanssa. Boing Insitu mainitsee erityisesti pommin GPS-ohjauksen ja lisätietoja pommin muista täsmäaseominaisuuksista ei ole saatavilla. Pommi itsessään on todella ”miniatyyritäsmäase”, se painanee noin 8-9 kiloa ja koko vastannee jotakuinkin puoltatoista maitopurkkia. Integrator-lennokin pudottamat testipommit osuivat maaliinsa 1-2 metrin päähän tarkkuudella kohteeseensa.

Kuva pommista. Pommin mittasuhteista antaa mielikuvan pommin ristipääruuvit. Pommi on 40-60 cm pitkä.

Eri valmistajien tuottamien ampumatarvikkeiden testaus dronilla jatkuu. Esimerkiksi lokakuussa paljastettiin, että Intergrator yhdistetään pian australialaisen Innovaero-yrityksen valmistamien partioivan räjähdelenokkien kanssa. Partioivalla lennokilla lisätään edelleen Integrator-lennokin vaikutusetäisyyttä.

 

 

Kuvat valmistajien