Lisää siltapanssareita

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Puolustusministeri Antti Häkkänen on valtuuttanut Puolustusvoimat tilaamaan siltapanssarivaunuja Patria Land Oy:ltä. Tilaukseen sisältyy kuusi kappaletta Leopard 2L –siltapanssarivaunuja, joita käytetään joukkojen ylikulun varmentamisessa. Päätös lisää puolustusvoimien siltapanssarivaunukalustoa, eli nyt tehty ratkaisu  on kalustomäärää lisäävä päätös.

Vuodesta 2004 alkaen hankittuja siltapanssarivaunuja käytetään mekanisoitujen joukkojen liikkeen edistämiseen. Vaunu kykenee asettamaan sillan jopa 24 metrin vesi- tai maastoesteen yli vain muutamassa minuutissa.

 

Pituus: Vaunualusta ilman siltaa 12,8 m
Leveys: Vaunualusta ilman siltaa 3,5 m
Korkeus: Vaunualusta ilman siltaa 3,95 m
Paino: Vaunualusta 52,7 t, kokonaispaino sillan kanssa 63,5 t
Suurin nopeus: 68 km/h
Kahlaussyvyys: Kiinteällä pohjalla 1,2 m
Valmistusmaa: Vaunualusta ja siltakalusto valmistettu Saksassa. Asennustyö toteutettu Suomessa

 

Leopard-siltapanssarivaunu perustuu saksalaisvalmisteisen Leopard 2-taistelupanssarivaunun alustaan, johon on kotimaassa asennettu Leguan-siltakalusto. Siltakalusto rakennetaan Leopard 2A4-vaunumallin alustalle. Suomellahan on käytössään vanhempia 2A4- ja uudempia 2A6-malleja Leopard 2 -taistelupanssarivaunusta. Puolustusvoimat on ”purkanut” 2A4- vaunuja ja varustanut niistä aselajipanssarikalustoa. Esimerkkeinä mainittakoon tämän siltapanssarivaunun lisäksi 6 kpl raivauspanssarivaunuja, jotka lahjoitettiin Ukrainaan sekä kahdella 35 mm:n automaattikanuunalla varustetut ilmatorjuntapanssarivaunut.

Hankinnan arvonlisäveroton kokonaisarvo on noin 23,6 miljoonaa euroa. Panssarivaunut toimitetaan Puolustusvoimille vuosina 2026-2028.

Hankinnan työllistävä vaikutus kotimaassa on noin 70 henkilötyövuotta.

Sisu E15 TP-L

Pioneerijoukoilla on käytössään liikkeen edistämiseen myös kotimaisen Sisun pyöräajoneuvon pohjalle rakennettuja Leguan -silta-ajoneuvoja, tyyppinimeltään Sisu E15 TP-L. Sisun 10 x 10 -alustalle rakennettua silta-autoa käytetään kaikkien joukkojen liikkeenedistämiseen. Ajoneuvo kykenee rakentamaan sillan siltapanssarivaunun tavoin. Ajoneuvon miehistöä suojaa panssaroitu ohjaamo.

 

Kuvat Puolustusvoimat