Hiljaisempi laukaus – parempi mieli

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Aseen äänenvaimennin ei ole enää vain agenttielokuvien erikoisvarustus, jonka leffan konna kiertää teatraalisesti kiinni pistooliinsa. Aseiden äänenvaimentimista on tullut yhä tavanomaisempia niin siviili- kuin sotilaskäytössä.

Suomen Sotilas kertoo lyhyen oppimäärän aseiden äänenvaimentimista ja toteutti äänenvaimennintestin kahden kotimaisen valmistajan äänenvaimentimille. Molemmilta oli mukana lyhyempi ja peruspituinen vaimennin. Artikkelit löytyvät lehden kohta Lehtipisteisiin myyntiin tulevasta vuoden viimeisestä numerosta 6/23.

Äänenvaimennin on yleistynyt viime vuosina laajentuneen siviilikäytön lisäksi myös sotilaskäytössä. Mm. Yhdysvaltain armeijan uusien 6.8 mm:n aseiden, XM7-rynnäkkökivääri ja kevyen M250-konekiväärin valinnassa kaikille aseenvalmistajaehdokkaille asetettiin vaatimus tuottaa äänenvaimennin molempiin asetarjokkaisiinsa.

SIG SAUER:n konekivääri ja rynnäkkökivääri äänenvaimentimineen.

Metsästäjälle äänenvaimentimesta on hyötyä passissa. Voi kuunnella luonnon äänimaisemaa ja koittaa havaita riistaa ilman kuulosuojaimia. Toki nykytekniikka mahdollistaa kuulon suojaamisen ja ”parantamisekin” aktiivikuulosuojaimilla. Mutta kokemus ilman kuulosuojaimia on miellyttävämpi ja luonnollisempi.

Ei äänenvaimennin kuitenkaan ihmeitä tee, kun ammutaan tavanomaista yliäänennopeuksista patruunaa, mutta vaimentaapa silti. Ja sotilaskäytössä sillä on omat etunsa. Niistä tarkemmin Suomen Sotilaan 6/23 artikkelissa.

Äänenvaimentajien tekninen kehitys on tehnyt nykyisistä välineistä pienempiä, kevyempiä ja niiden vaimennustehoakin on saatu parannettua. Nämä kaikki lisäävät vaimentimien suosiota myös metsästäjien ja ammunnan harrastajien keskuudessa.

 

Tiukka testi

Suomen Sotilas testasi ja koeampui sekä mittasi tuloksia kahden eri kotimaisen äänenvaimenninvalmistajan tuotteet ammattilaisvoimin Gunpoint-ampumakeskuksessa Helsingin Konalassa.

Suomen Sotilaan vaimennintestin koejärjestelyjä.

Laukausäänen mittauksen lisäksi testin kohteena oli vaimentimien lämpeneminen. Lämpökuva on tietenkin sotilaskäytössä ampujan paljastava tekijä, mikäli vihollisella on oikeat tähystysvälineet. Toki lämpösäteilyn vaimentamiselsi äänenvaimentimiin on saatavilla erilaisia lämpösuojia.

Lehden artikkelissa on myös ammattikoeampujan arvio testimme mittaukset läpikäyneistä äänenvaimentimista. Jos olet harkinnut äänenvaimentimen hankintaa kivääriisi, lukupaketti on hyvä tuli mahdollisille hankintapäätöksillesi!

Nouda irtonumerosi Lehtipisteestä! Ja harkitse monipuolisen ja asiantuntevan lehden tilaamista, ei se ole hinnalla pilattu. Painavaa asiaa maanpuolustuksesta, turvallisuuspolitiikasta, asetekniikasta ja sotahistoriasta ynnä muista alan asioista.

 

Kuvat asevalmistajat sekä Suomen Sotilas.