Ukraina iski taas Krimille

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Ukrainan ilmavoimat iskivät eilen Krimille Kertsinsalmen alueella olevaan telakkaan ainakin vaurioittaen samalla Karakurt-luokan ohjuskorvetti Askoldin. Telakkainfrastruktuuri on kärsinyt tuhoista, joiden suuruutta ei vielä tarkasti tiedetä.

Hyökkäys tapahtui siis 4. marraskuuta iltapäivän lopulla noin kello 17:30. Ukrainan asevoimat ovat vahvistaneet virallisessa lausunnossaan hyökkäyksen Zalivin telakalle Krimillä Kertšin satamassa. Myös Venäjän puolustusministeriö on vahvistanut aluksen vaurioitumisen iskussa.

Ukrainan puolustusvoimat ei ole paljastanut operaation yksityiskohtia, mutta ilmavoimien komentaja kiitti lentäjiään onnistuneesta iskusta operaatiossa. Samalla komentaja antoi ymmärtää, että isku olisi toteutettu ranskalaisilla Skalp EG -ohjuksilla. Skalp on ranskalaisversio englantilaisesta Storm Shadow -ohjuksesta. Ohjusmalli on kehitetty maiden välisenä yhteistyönä.

Ranskalaisvalmisteinen Scalp EG -risteilyohjus ukrainalaisen Su-24M -koneen siipiripustimessa.

Mitä varmimmin tapauksessa ohjuslaukaisut on toteutettu Su-24M -hävittäjäpommittajilla, joihin ainakin on asennettu länsiohjusten vaatimat ripustus- ja laukaisuteknologia. Ohjuksia on eri lähteiden mukaan ollut jopa kahdeksan. Järkevä hyökkäystaktiikka on ampua kaikki ohjukset siten, että laukaisupaikasta ja maalin lähestymissuunnasta riippumatta ohjukset tulevat Venäjän ilmatorjunnan piiriin samanaikaisesti. Tällöin yhtäaikaa torjuttavien maalien määrä maksimoituu ja samalla torjuntakyky saattaa kyllästyä. Näin maksimoidaan ainakin joidenkin ohjusten läpipääsy maaliinsa.

Esillä on ollut myös tietoja, että operaatioon on yhdistetty hyökkäykset ilmapuolustusta vastaan mm. valemaaleja käyttäen sekä ilmatorjunnan tutkia vastaan tutkasäteilyyn hakeutuvilla ohjuksilla. Alueella on ollut ainakin S-400 pitkän kantaman ilmatorjuntajärjestelmä.

Nyt vaurioitunut tai tuhoutunut Askold on valmistettu Zalivin telakalla vuonna 2016, mutta otettiin käyttöön vasta vuonna 2021. Karakurt-luokan korvetit (venäläinen nimitys: Projekti 22800 Karakurt) ovat uusimpia ja mederneimpia Venäjän lainvaston taistelualuksia, jotka ovat olleet operatiivisessa palveluksessa vuodesta 2018 lähtien. Alukset on suunniteltu aseistettu Kalibr- tai Oniks-risteilyohjuksilla. Ei siis ihme, että alusta ja telakkaa vastaan toimittiin: kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Risteilyohjuksethan ovat olleet merkittävä uhka Ukrainan siviili-infrastruktuurille ja nyt niiden ampumiseen käytettävissä ollut alusta poistettiin pelistä. Aluksessa on myös Pantsir-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä sekä muuta lähi-ilmatorjuntaa, joka sekin on nyt pois venäläisten puolustuskyvystä.

Otsikkokuva Wikicommons, Scalp-kuva Ukrainan puolustusministeriö. Otsikkokuvassa ohjuskorvetti Askold rakennusvaiheessa telakalla.