Matkalla maailmanpaloon? 

Kolumnit
Jarmo Sinkkonen

Hyvät ajat ovat ohi! Maapallolla yhteistyön, rauhanomaisen elon, kaikille hyödyllisen vapaan kaupan ja sääntöperustaisen maailmanjärjestyksen aika valtioiden välillä on nyt ohi. Itse asiassa hyvät asiat eivät ole ainoastaan hiipuneet, vaan vastakkainasettelu on kärjistynyt voimakkaasti. Ja syöksy näyttää kiihtyvän. Olemmeko matkalla kohti maailmanpaloa?

Venäjä toimii kuin tapana oli hevosajoneuvojen aikakaudella. Se hyökkää naapuriensa kimppuun ja toteuttaa hybridisodankäyntiä koko ajan. Sotarikoksia tehtaillaan osana strategiaa. Ja Venäjän kansa on yhä tiukemmin autoritäärisessä kontrollissa. Löysää pelottelua ydinaseiden käytöstä ja nyt sitten eroaminen ydinkokeet kieltävästä sopimuksesta. Mahtaakohan kohta räjähtää demo?

Sota Ukrainassa on jotain mitä ei länsimainen ihminen osannut kuvitellakaan. Eikä meidän  johtajammekaan. Meidät yllätettiin housut kintuissa.

Vauhti kiihtyy. Ennennäkemättömän raju kriisi yllätti kaikki Hamasin ryhdyttyä pyhään sotaansa Israelia ja juutalaisia vastaan voimakkaammin kuin koskaan. Sotarikoksia tulee täälläkin kuin liukuhihnalta. 

Miljoonia arabeja – niitä palestiinalaisia –  pidetään valtataistelun pelinappuloina siviilien kärsimyksistä piittaamatta. Onko arabiveljiä otettu naapurimaihin turvaan? Onko öljyrikkauksilla tuettu hätää kärsiviä?

Kriisin kärjistyminen Lähi-Idässä on monien etu. Siksi se tullee kärjistymään. Koko Hamasin sota on mieletön – tätä Lähi-idän soppaa ei länsimainen ihminen pysty käsittämään.

Lähi-idässä vahvana häirikkötoimijana on Iran, joka on tukenut Hamasia ja Libanonissa toimivaa Hisbollahia rahallisesti, asein ja antamalla koulutusta. Ja Iran ylläpitää sotaa Ukrainassa tukemalla Venäjää mm. räjähdelennokein. 

Aivan vast’ikään tapahtui 120 000 armenialaisen etninen puhdistus silmiemme edessä Vuoristo-Karabahissa. No, me länsimaiden tavis-ihmiset emme juuri silmäämme räpäyttäneet. 

Entiset neuvostotasavallat alkavat ottamaan etäisyyttä Venäjään. Ihan syystäkin. Mutta ei siellä valtiollinen vakaus kuki maiden sisälläkään, kuten Kazakstanissa nähtiin.

Ei ole Euroopan etupihakaan kuten ennen. Serbia kokosi joukkonsa Kosovon rajalle ja jännitysnäytelmä on kuin pienoismalli Venäjän valmisteluista ennen hyökkäystään Ukrainan kimppuun. 

Ja meitä suomalaisia piinataan jatkuvasti kyberhyökkäyksillä. Meren pohjassa kaasuputket vaurioituvat ja tietoliikenneyhteydet katkeilevat. Rajanaapuruuden sopimuksenkin Venäjä irtisanoo. Televisiohaastattelussa yksi haastateltava totesi, että olemme sodassa. Niin lähellä kuin voi olla ilman perinteisiä sotajoukkojen taisteluita. Siis sodassa. Siis me.

Aasiassa kiehuu samanaikaisesti. Kiina tavoittelee ykkösasemaa supervaltana. Sen nousu on ollut huimaa, mutta vaikeutensa Kiinallakin. Joka tapauksessa viime vuosina kauppasota on koventunut ja Etelä-Kiinan meren alueella tilanne on kärjistynyt. Taiwanin kysymys on noussut pintaan ja Kiina on alkanut hyvin agressiivisesti käyttämään sotavoimaansa alueella. Poliittisella tasolla Kiina puhuu Taiwanin palauttamisesta manner-Kiinan hallintaan – sulkematta sotilasoperaatiota keinovalikoiman ulkopuolelle.

Pohjois-Korea on saanut atomiaseensa jotakuinkin käyttökuntoon. Yhteiskunnan vanhanaikaiset, tehottomat voimavarat käytetään valtavaan asevarusteluun kansan nähdessä nälkää. Yhteydet Venäjälle tiivistyvät ja Kiinahan onkin aina ollut jonkinlainen isäpuoli Pohjois-Korealle.

Afrikka. Väestöräjähdys, valtioiden epävakaus, kriisit ja ajoittain puhkeavat sodat. Mutta myös luonnonrikkaudet, joita tavoittelee erityisesti Kiina, mutta moni muukin. 

Ja mausteena sopassa: Ilmastonmuutos, joka muuttaa pelilautaa. Kuivuus, kuumuus ja alueiden muuttuminen elinkelvottomiksi tuo mukanaan kansainvaellukset. Napajään pieneneminen pohjoisessa taas tulee avaamaan Luoteis- ja Koillisväylät, jolloin kulkuyhteydet aukeavat ja myös pääsy luonnonrikkauksiin mahdollistuu. Kilpa kiihtyy täälläkin ihan varmasti.

Onnen ja kehityksen ajat ovat takana. Luvassa on riitaa, kriisiä, sotaa. Mihin maailma on matkalla? Ja heräämmekö me ajoissa? Nyt on myös Suomen etsikkoaika varautua ja valmistautua. Yhdessä liittolaistemme ja Ruotsin kanssa.