Ameriikan mörkö

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Suomen poliisi sai huomiota herättäviä, tummanpuhuvia, isoja poliisipakettiautoja, joita alettiin kutsua möröiksi. Suomen Sotilas tutustui Lontoossa DSEI-messuilla ”Ameriikan mörköön”, mm. poliisin SWAT-ryhmien rynnäkköajoneuvoon, jonka päätehtävä on tukea nopeaa tunkeutumista rakennuksiin. Käyttötapauksia voivat olla panttivankitilanteet ja rakennuksiin linnoitautuneiden terroristien torjunta. Ajoneuvo tukee aktiivista tilanneratkaisua mm. tilanteissa, joissa panttivankien henki on välittömässä vaarassa. Tämähän voisi olla erinomainen suorituskykylisä myös sotilaille asutuskeskustaisteluissa.

Lencon valmistama erikoisajoneuvo perustuu Lenco BearCat G3 -erikoisajoneuvon pohjalle. Auto on varustettu huomiota herättävällä kaksisiltaisella rynnäkkösiltakalustolla, joka siis mahdollistaa rakennuksiin tunkeutumisen kahdessa jonossa. Sillan korkeus on nostettavissa tilanteen vaatimusten mukaan aina 7,5 metrin korkeuteen, joten rynnäkkö voidaan toteuttaa tehokkaasti aina kolmannen kerroksen korkeudelle siten, että sisään taloihin mennään ikkunoiden tai parvekkeiden kautta. Erikoistilanteissa voidaan kiivetä erillisillä, kevyillä rynnäkkötikkailla neljänteenkin kerrokseen.

Ajoneuvon rynnäkkösillat kurottavat taivaisiin.

Lencon perusajoneuvo, BearCat G3 on nelivetoinen, panssaroitu, korkealla maavaralla varustettu kuljetusajoneuvo, johon sopii tehtävävarustuksesta riippuen 10-12 poliisia. Kyydin takaa V8 turbodieselmoottori.

Ajoneuvon avara lattiapinta sisätiloissa mahdollistaa tilojen ja sisävarustelun puolesta tehtävässä loukkaantuneiden poliisien suojatun ensihoitoaseman perustamisen. Ajoneuvon suunnittelun lähtökohtana on ollut hyvä maastoliikkuvuus, jolloin se omaa hyvän tunkeutumiskyvyn maastossa. Kaupunkialueilla tilanteissa, joissa kaduilla on rojua ja esteitä, kyetään etenemään tehtävään ja auto voi toimia vaikeissa olosuhteissa panssaroituna evakuointiajoneuvona.

Peruskone BearCat G3:ssa on takana pariovet ja sivuilla ovi molemmin puolin ohjaamoon tai myös matkustamotilaan. Eli sivuoviltaan on saatavissa kaksi- tai nelioviset mallit. Sisätilat voidaan varustaa täysin asiakastarpeiden mukaan. Ajoneuvoa markkinoidaan kaikenlaiseen viranomaiskäyttöön, niin poliisin, palokuntien kuin erikoistilanteiden ambulanssikäyttöön.

Lencon perusajoneuvo, BearCat G3.