ATACMS:n neitsytlento Ukrainassa

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Ukraina on saanut vihdoin käyttöönsä Yhdysvalloista ATACMS-tykistöohjuksia (Army Tactical Missile System), joita voidaan ampua HIMARS- ja M270-raketinheittimillä. Kuuden raketin sijasta kasetissa on yksi ATACMS-ohjus. HIMARSiin siis saadaan ladattua yksi ohjus, M270:en kaksi ohjusta. M270-raketinheitin on meilläkin käytössä oleva telavetoinen 298 RSRAKH 06.

Aamuyöllä 17. lokakuuta Ukraina hyökkäsi näillä juuri käyttöönsä saamilla ohjuksilla helikopteriyksiköiden käyttämään lentotukikohtaan Berdijanskissa, joka sijaitsee Asovan meren tuntumassa Mariupolin lounaispuolella sekä Luhanskin kaupungin läheiseen lentotukikohtaan.

Myös presidentti Zelenski mainitsi ATACMS-ohjukset puheessaan.

Berdijanskissa Ukrainan ilmoituksen mukaan tuhoutui yhdeksän venäläistä helikopteria, erikoiskalustoa (mitä liene tarkoitetaankaan), ammusvarasto ja tiettävästi Pantsir-ilmatorjuntaohjusjärjestelmä. Myös kiitoteiden rakenteita vaurioitettiin. Berdijanskissa tuhoutuneet helikopterit olivat Ka-52, Mi-24 ja Mi-28 -taisteluhelikoptereita.

Venäläiset ovat julkaiseet joitain kuvia ohjusten jäänteistä sekä ohjuksen tytärammuksista. Kun kyseessä on siis mitä ilmeisimmin ollut ATACMS-ohjuksen kuorma-ammusversio, niin ohjuksista, kuten vastaavista raketeistakin jää paljon helposti tunnistettavia jäänteitä. Ohjus nimittäin levittää räjähtävät tytärammuksensa ilmassa ja ohjuksen ”raato” mätkähtää maahan ohjusiskun tutkijoiden ihmeteltäväksi.

Venäläisten julkaisemien kuvien perusteella kyseessä on ollut ATACMS MGM-140A -ohjus. Ohjus tunnetaan myös nimellä M39 Block I. Tämä on siis kuorma-ohjus, jossa on 950 kappaletta M74-tytärammukset.

Tytärammusten yhteenlaskettu paino ohjuksessa on 560 kg. M74-tytärammuksen vaikutus perustuu pääosin sirpalevaikutukseen. Se on pallon muotoinen, halkaisijaltaan kuuden sentin kokoinen ja painaa noin 600 grammaa.

HIMARS-raketinheitin ampumassa ATACMS-tykistöohjusta. Kuva US Army.

Ukrainalaisilla käytössä ollut ATACMS MGM-140A  -ohjus on vanhimpia ATACMS-versioita. Sen pituus on kaksi senttiä vaille neljä metriä, painaa 1670 kg ja ”paksuus”, ohjuksen halkaisija, on 61 cm. Sen kantama on vain 165 kilometriä. Uusilla versioilla ylletään noin 300 kilometriin. Yhdysvallathan on ollut arka luovuttamaan kovin kauaskantoisia raketti- tai ohjusjärjestelmiä Ukrainalle.

Joidenkin tietojen mukaan hyökkäyksessä olisi käytetty myös GLSDB-liitopommeja. Tämä Ground Launched Small Diameter Bomb on liitopommi, joka on alunperin kehitetty lentokoneista pudotettaviksi, mutta siitä on kehitetty raketinheittimellä ammuttava versio (Suomen Sotilas on kirjoittanut GLSDB:stä niin printti- kuin täällä nettilehdessäkin).

Otsikkokuva Ukrainan asevoimat. Kuva on tiettävästi Ukrainan ensimmäisestä ATACMS-iskusta.