Huurukon haihatuksia

Kolumnit
Suomen Sotilas

Huurukko on kovasti seurannut mitä tuolla Ukrainan suunnalla tapahtuu.


Aikanaan lapsena Huurukko kuunteli, kun isä luki tarinoita Tapani Löfvingistä ja Rothista ja Spoofista. Isä oli pikkulapsena joutunut katsomaan, kun pommikoneen konekiväärimies oli häntä konekiväärillä tähtäillyt.


Myöhemmin kun Huurukko oppi itse lukemaan niin luettiin Esa Anttalan kirjoja kaukopartiomiehistä ja kuinka Kollaa kestää. Se mikä päähän jäi, oli että aina tuolta idästä on tultu ja kun on tultu niin siinä on kansa kärsinyt.


Kun sitten aika tuli niin niin sinne mentiin varusmiespalvelukseen ja sille tielle jäätiin yli kolmeksi vuosikymmeneksi. Se miksi siellä oltiin, oli Huurukolle selviö, vaikka ei siitä sopinut puhua. Tiedossahan oli, että yksi kenraaliylennyskin oli jäänyt pöydälle, kun eversti oli niin ikävästi rauhaa rakastavasta naapuristamme puhunut. Sotaa ei tarvinnut pelätä, riitti kun kriisejä vaan hallittiin.


Ukrainan sota on nostanut suuren määrän asiantuntijoita median käyttöön. Osaajia piisaa niin ammattilaisia kuin aktiiviharrastajia. Kovin on ukrainalaisia moitittu, kun ei länsimainen oppi ole nopeasti mennyt perille sotilaille, joilla on venäläisperäinen koulutus. Moittimista on ollut esimerkiksi panssarisisujen käytössä.


Huurukko muistaa, kun rynnäkkötraktori Valmet 501 + peräkärry korvattiin tuolla panssarisisulla eli PASIlla. Iso oli parannus, kun ei tarvinnut avolavalla sateessa, tuiskussa ja tuulessa käkkiä, vaan sisällä päästiin lämpimässä olemaan ja matka taittui vauhdilla. Ohi oli ajat, kun polkupyöräilijä Haminnassa polki ylämäessä täyteen kuormatun traktorin ohi upseerioppilaiden seuratessa lavalta katseella.


No mediassa on näytetty kuvaa, kun PASI on peltoaukealla ja ukrainalaiset sotilaat ovat jalkautuneet sen ympärille. Asiantuntijat ovat siitä todenneet, että ei tuo vehje ole tuollaiseen käyttöön tarkoitettu, se ei ole rynnäkkövaunu. Siinä ovat kyllä ihan oikeassa. ”Ulvova mylläri” Kenraali ja koulutuspäällikkö Raimo Viita aikanaan tuon linjasi, että tehdään kuljetuspanssari, ei mitään rynnäkkövaunua. Alkupään malleissa piti kattorakenne tehdä sellaiseksi, ettei sinne voinut asetta, tai asetornia asentaakaan.


Käyttöperiaate oli selvä ja sen mukaan koulutettiin. PASI kuljetti nopeasti joukot sirpalesuojattuna jalkautumistasalle, jossa ajettiin ilmasuojaan metsään ja sieltä joukot etenivät metsän suojaa käyttäen epäsuoran tulen turvin kosketukseen ja löivät vihollisen. Myöhemmin kun, kenraali Viidan vaikutusvalta ei enää ulottunut kehittämiseen, ruvettiin rakenteita vahvistamaan niin, että ilmatorjuntakonekiväärit saatiin asennettua. Tosin silloinkaan ei oltu ajamassa vaunuja etulinjaan, vaan konekiväärit irrotettiin jalkaväen mukaan.


Eli alkuperäisen käyttötarkoituksensa mukaisesti ajateltuna moite on aiheellinen, MUTTA. Kun katsoo tuota Ukrainan maastoa, vaikka Google Earthin kanssa, niin huomaa yhden merkittävän puutteen. Eipä siellä juurikaan ole metsää, johon voisi ilmasuojaan ajaa ja joukot jalkauttaa. Ei ainakaan niin, että jalkaväki voisi järkevällä tavalla suojassa kosketukseen edetä. Ukraina on aukeavoittoista panssarimaastoa, jossa on pitkät tähystysetäisyydet ja vähän suojaa. Kun tähän liitetään rynnäkkövaunujen käyttöön perustuva alkuperäinen koulutus niin näinpä he toimivat.


Siitä voidaan olla samaa mieltä, että PASI ei ole optimaalinen väline moiseen maastoon, mutta hehän käyttävät vain sitä kalustoa, mitä ovat saaneet. Ja tavalla, jolla siinä tilanteessa ja maastossa voidaan jalkaväen toimintaa parhaiten tukea. Suomen ilmavoimat käytti toisessa maailmansodassa Brewster tukialushävittäjiä menestyksekkäällä tavalla, koska alkuvaiheessa ne olivat parasta kalustoa mitä saatiin. Varmaankaan käyttö ei ollut tukialuskoulutetun amerikkalaislentäjän mielestä oikeaoppista, mutta suomalaisille tuo kelpasi…