Telamiinoja taivaalta

Artikkelit
Jarmo Sinkkonen

Uutta kaupallisten droonien sodassa Ukrainasta. Ennestään on tuttua, että kaupallisista harrastelijalennokeista on pudotettu kaikissa Ukrainan etulinjataisteluissa erilaisia pikkupommeja. On ollut käsikranaatteja ja erityisen paljon varta vasten valmistettuja pikkuräjähteitä.

 

Nyt ukrainalaiset ovat alkaneet pudottamaan telamiinoja riittävän kantokykyisistä lennokeista. Neuvostoliittolainen/venäläinen miina on saanut uuden elämän ilmapommitusräjähteenä.

 

Huono kuva, mutta auttaa ymmärtämään dronen kokoluokkaa, jolla on noin 10 kg:n kuljetuskyky. Lennokin kuormana oleva telamiina näkyy kuvassa keltaisena.

 

TM-62 telamiina on keksitty pudottaa dronesta venäläisjoukkojen puolustusasemiin. Miinan 7,5 kg:n räjähdysainemäärä on paikallisesti varsin vaikuttava lataus. Tuhoaa tehokkaasti asekalustoa, kuten tykkejä, raketinheittimiä, viestiasemia jne., kun vain kohteita on saatavilla. Yhtä lailla se on varsin suuri räjähdysainemäärä pudotettaessa korsujen ja vastaavien suojarakenteiden suuaukkojen eteen. 

 

Miina valmisteltuna pommiksi. Miinaan on kiinnitetty vakauttava ja oikean asennon miinalle antava "muovipulloperäsin". Viereinen lyhyempi "pilli" saattaa liittyä sytytysjärjestelmään. Miinan laukaisin- ja sytytinpesä on peitettynä suojakannella.

 

Ekoteko ja uusiokäyttöä tyhjän juomapullon käyttäminen siivekkeenä. Sosiaalisen median kautta jaetun informaation perusteella on ilmeistä, että miinanpudotuksessa on kokeiltu useampia erilaisia sytytinmekanismeja. Videomateriaalin perusteella pudotetut miinat näyttävät räjähtävän joka tapauksessa maahan iskeytyessään.

 

 

Kuvat: WikiCommons ja X-palvelu.