Suomen Sotilaan partio Kuuterselässä

Artikkelit
Kari Kuusela


Suomen Sotilaan luottokuljettajana monilla Kannaksen matkoilla ollut Lauri Toikka kävi kavereineen taannoin Kannaksella katsomassa, miten raja Vaalimaalla toimii, miltä Viipuri tuntuu ja onko Ukrainan sota jotenkin näkyvillä. Tässä hänen havaintojaan.


Raja on kovasti hiljentynyt siitä, mitä se on ollut, Suomen ja Venäjän kilvillä kulkevia autoja kyllä liikkuu mutta todella vähän. Kun paperit ovat kunnossa, niin rajan selvittää nykyään todella nopeasti verrattuna ns. vanhoihin aikoihin. Rutinoituneelle Venäjän kävijälle on autonkin tullaus nykyään aikaisempaa helpompaa. Auton tarkastus on jonkin verran tiukempaa, ei kuitenkaan mitenkään yliampuvaa.


Viipurissa ei sota oikeastaan näy, ihmiset käyvät asioillaan kuten ennenkin. Hotellien osalta tilanne näyttää sikäli muuttuneen, että ennen parkkipaikat olivat täynnä Suomen kilvissä olevia autoja, nyt ruuduissa on lähinnä Pietarista olevia ajopelejä. Täynnä hotellit tuntuvat olevan, koska partion yrittäessä ex tempore saada tiskiltä yhden yön majoitusta, niin neljässä hotellissa myytiin ei oota. Pietarilaiset ilmeisesti matkailevat nyt Viipuriin, kun ulkomaille meno on käynyt kovin hankalaksi. Samaan on jo pitempään viitanneet havainnot booking.comin kautta, hotellit on loppuunmyyty.


Suomalainen panssarikupu VT-linjan ”museossa” asennettuna sangen oikeaoppisesti. Tällä kohtaa VT-linjaa ei niitä kirjoittajan käsityksen mukaan koskaan ollut, mutta joka tapauksessa mukava ja havainnollinen juttu.


Rajan ja Viipurin tilanne rohkaisi partion ajamaan aina Kuuterselkään asti katsomaan, miltä siellä näyttää, sillä kolmeen vuoteen ei ole siellä tullut käytyä. Yllätykseksi Kuuterselän pellot alkavat olla täyttyä datsoista, jotka ovat nyt niillä kohdin, jossa kesällä 1944 Rynnäkkötykkipataljoona ja Jääkäriprikaatin miehet taistelivat. Sotahistoriassa esiintyvän Launiaisten navetan maasto on nyt mökkikylää, ja lisää pietarilaisten mökkejä lienee tulossa.


Panssarikuvun asennus takaapäin, vielä hieman keskeneräisenä. Sen vieressä on räjäytetyn suomalaisen pallokorsun jäänteet.


VT-linjalla, jota pietarilaiset harrastajat ovat jo vuosia kunnostaneet, partio koki iloisen yllätyksen. Paikalla kunnostustöissä olivat molemmat tutut Sergeit. Kuulumisia vaihdettiin, ja samalla paikan nykytilanne tuli katsastettua. Sodasta Ukrainassa ei sen kummemmin keskusteltu häveliäisyyssyistä, mitäpä sitä ystävien kesken. Uutta oli tullut, mm. panssarivaunun torniin perustuva asepesäke ja suomalainen panssarikupu.
Artikkelikuva: Venäläisen T-26-panssarivaunun torniin perustuva asepesäke. Tällainen kuului Leningradin puolustusvyöhykkeeseen, jossa talvisodan jälkeen käytettiin runsaasti näitä vanhentuneiden vaunujen torneja. Samaa meillä tehtiin myös Salpa-linjan osalta 1944, kun sen varustaminen aloitettiin uudelleen.


Kuvat: Lauri Toikka