Kuningastiikeriä katsomassa

Artikkelit
Kari Kuusela


Kuten ilmeisesti kaikki muutkin panssarivaunuista kiinnostuneet kävi Suomen Sotilaskin katsomassa Panssarimuseon tämän kesän vetonaulaa Kuningastiikeriä. Ja täytyy sanoa, että kyllä kannatti, valokuvissa tämä monen mielestä toisen maailmansodan tehokkain vaunu ja saksalaisen panssarivaunusuunnittelun huippu ei pääse oikeuksiinsa. Sen vieressä pitää seistä, jotta vaunun massiivinen koko ja lähes 70 tonnin paino tulee selväksi. Vaunu on lainassa Bovingtonissa sijaitsevalta Englannin viralliselta panssarimuseolta, ja ennen Suomen-vierailuaan se oli näytteillä Ruotsin Arsenalen-sotilasajoneuvomuseossa Strängnäsissä. Vierailu Panssarimuseossa kestää tämän vuoden syyskuun loppuun, jonka jälkeen vaunu palannee kotiin Bovingtoniin.


Museossa esillä olevasta pienoismallista selviää hyvin Kuningastiikerin laitteiden ja ampumatarvikkeiden sijoitus. Panssarikranaatilla vaunun tykki läpäisi parhaimmillaan 167 mm panssaria 60 asteen iskukulmalla 1 000 metristä ja ontelolla 90 mm matkasta riippumatta. Kuva: Kari Kuusela


Kuningastiikeri näyttää vaikuttaneen positiivisesti Panssarimuseon tämän kesän kävijämäärään, ja museonjohtaja Simo Hautala on tyytyväinen keskustellessaan lehden edustajien kanssa. Toki museossa on hänen mukaansa aina jotain uutta, se on esimerkiksi hiljattain onnistunut hankkimaan omistukseensa toisen maailmansodan aikaisen Zündapp KS 750 -sivuvaunumoottoripyörän. Pyörä on yksi Suomen asevoimille jatkosodan aikana tulleita ja tekniikaltaan mielenkiintoinen. Siinä on moottoripyörälle harvinaisesti sekä peruutus- että maastovaihde ja sivuvaununkin pyörä vetää.

Museon tuoreimpia hankintoja on Zündapp KS 750 -sivuvaunupyörä. Kuva: Kari Kuusela


Ukrainan sotaan liittyen näytteillä on vitriinissä suoraan rintamalta tuotua ”sotaromua”. Esineet hiljentävät, kun miettii niiden takana olevia tapahtumia. Hautalan mukaan tuhoutuneita venäläisiä panssareitakin olisi ollut tarjolla, mutta ainakaan toistaiseksi niitä ei ole hankittu.


Venäläistä sotaromua suoraan rintamalta. Kuva: Kari Kuusela


Panssarimuseo on Panssarimuseosäätiön ylläpitämä aselajimuseo ja poikkeuksellisen vireä sellainen. Näyttelyn lisäksi vapaaehtoiset harrastajat kunnostavat Panssarimuseossa panssarivaunuja, ja museon vanhat vaunut osallistuvat säännöllisesti paraateihin Parolassa tuoreempien veljiensä rinnalla. Hyvän sijaintinsa ansiosta Parolassa Panssariprikaatin läheisyydessä se on matkailijoiden suosiossa. Kesäisin museolla on ajonäytöksiä, ja kävijöitä palvelee kahvio ja museomyymälä. Lisätietoa löytyy www.panssarimuseo.fi.
Artikkelikuva: Museonjohtaja Simo Hautala vasemmalla ja Suomen Sotilaan toimittaja Kari Kuusela Kuningastiikerin seurassa. Kuva: Kari Kuusela