Amerikkalaisia asevarastoja Taiwaniin?

Artikkelit
Pekka Virkki

Yhdysvaltain edustajainhuoneen Kiina-valiokunta julkaisi tämän viikon keskiviikkona listan toimenpidesuosituksia, joiden tavoitteena on estää sodan syttyminen Taiwanilla ja luoda riittävä pelote, jotta Pekingin hallinto pidättäytyisi sotilaallisen voiman käytöstä kapinallisena maakuntanaan pitämäänsä saarta vastaan.


Suositukset pohjautuvat valiokunnassa esiteltyyn simulaatioon, jonka myötä saadut tiedot kauhistuttivat edustajia.


– Jos haluamme estää kolmannen maailmansodan, meidän tulee aseistaa Taiwan hampaisiinsa saakka juuri nyt, sanoo valiokunnan puheenjohtaja Mike Gallagher Defense Newsin mukaan.


Edustajat ehdottavat muun muassa amerikkalaisen asevaraston perustamista Taiwaniin, sillä maarajan puute vaikeuttaisi merkittävästi aseavun toimittamista sotatilan aikana. Varaston toimintamallin valiokunta hakisi Israelista.


Niin ikään valmisteilla olevia ase- ja asetarviketoimituksia tulisi kiirehtiä ja myydä Taiwanin puolustuksen tueksi muun muassa MK-48-torpedoja sekä Harpoon-meritorjuntaohjuksia.


Valiokunta pitää tärkeänä amerikkalaisjoukkojen sijoittamista myös laajemmin Tyynenmeren alueelle sekä yhteistyön lisäämistä Taiwanin asevoimien kanssa. Edustajat ehdottavat siten uuden alueellisen yleisesikunnan perustamista.


Sotilaallisten toimien lisäksi poliitikot valmistelisivat liittolaisten – Naton lisäksi ainakin Australian, Japanin, Etelä-Korean, Uuden-Seelannin, Israelin ja Intian – kanssa diplomaattisten ja taloudellisten vastatoimien paketin, joka pantaisiin toimeen hyökkäyksen tapahtuessa.


Vaikka simulaatioiden pohjana voidaan käyttää ainoastaan julkisesti saatavilla olevaa tietoa, ovat ne Hoover-instituutissa työskentelevän Jacquelyn Schneiderin mukaan edustajille usein erittäin valaisevia. Näin on erityisesti silloin, kun päättäjät eivät ole tulleet itse ajatelleeksi jotakin käytännön ongelmaa – vaikkapa juuri aseavun toimitusvaikeuksia konfliktitilanteessa.

Otsikkokuva: 總統府 – 07.04 總統出席「105年三軍五校院聯合畢業典禮」, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61628295