Patria toimittaa NEMO-järjestelmiä Ruotsin amfibiojoukkojen käyttöön

Artikkelit
Arto Ojanen


Ruotsi vahvistaa meripuolustuskykyään kahdeksalla uudella kranaatinheitinaluksella. Alukset varustetaan 120 mm:n tornillisella Patria NEMO Navy -kranaatinheitinjärjestelmällä. Ikivanhaa sotaharjoituskliseetä mukaillen ”yleismaailmallisen tilanteen kiristyessä” on Ruotsikin joutunut ostamaan maavoimilleen Suomesta samankaltaista sotakalustoa, jota heilläkin valmistetaan. Suomalais-norjalaiselle Patrialle kauppa on elintärkeä avaus länsimaiden markkinoille. Kovasta yrityksestä huolimatta Patria Nemoa on toimitettu viime vuosikymmenellä ainoastaan arabimaihin.


Kauppaa on epäilemättä avittanut, ettei samanlaista kilpailevaa tuotetta ole olemassa eikä Patrian ole tarvinnut suoraan asioida ruotsalaisviranomaisen FMV:n (Försvarets materielverk) kanssa. Patria toimittaa kranaatinheitinjärjestelmänsä Ruotsin puolustusvoimille Swede Ship Marine AB:n alihankkijana. Tukholman ja Göteborgin amfibioyksiköillä on pian kahdeksan alusta, jotka voivat tarjota epäsuoraa tulitukea mereltä. 
 
Ruotsin puolustusmateriaalipalvelu FMV tilaa alukset Swede Ship Marine AB:ltä. Tämän lisäksi Patria toimittaa NEMO-kranaatinheitinjärjestelmät myös koulutuskäyttöön, näissä ilmeisesti on kyse maalle sijoitetusta laitteistosta. 


Patria NEMO Navy on kevyt ja kompakti järjestelmä, joka sopii erinomaisesti nopeasti liikkuvien laivastojen ja mekanisoitujen laivastojen sovelluksiin. Torni voidaan integroida useille eri alustoille, mukaan lukien Patria 6×6 -panssaroidut pyöräajoneuvot, joita Ruotsin puolustusvoimat on jo tilannut Patrialta. Yhdistelmä on esillä Gärdetissä, Tukholmassa 27.5.2023, kun Ruotsin armeija juhlii 500-vuotista taivaltaan.


Patrian tiedotus niputti kekseliäästi Ruotsin puolustusvoimien huomisen 500-vuotispäivän kauppauutiseen. Molempien maiden puolustusvoimilla onkin yhteistä talonpoikainen alkuperä: Kustaa Vaasa ajoi talonpoikaisarmeijallaan tanskalaiset ulos maasta, ja samanlaisen armeijan perusti myös Mannerheim.


”Olemme yhdessä ruotsalaisen Swede Ship Marine AB:n kanssa kehittäneet ruotsalaisille amfibiojoukoille parhaan mahdollisen ratkaisun. Se on jälleen yksi esimerkki ruotsalais-suomalaisesta yhteistyöstä, ja vahvistaa Patrian NEMO-kranaatinheitinjärjestelmän ainutlaatuista asemaa sekä pohjoismaisilla markkinoilla että maailmanlaajuisesti”, sanoo Patrian Pohjoismaiden markkina-alueen johtaja Mats Warstedt.


Aina ei yhteistyö ole ollut yhtä auvoista. Ruotsi oli vuonna 2017 säilyttänyt pahan päivän varalle 40 kpl CV-90-alustaa varustettaviksi myöhemmin krh-tulitukivaunuiksi. Näihin olisi järkevästi ajatellen kannattanut laittaa myös Patrian tarjoamat NEMO-tornit. Kotimaista valmistusta suojellakseen ja myös kustannussyistä ruotsalaiset päätyivät kuitenkin käsin veivattaviin nopeasti kyhättyihin II maailmansodan aikaisilla heittimillä varustettuihin torneihin. Puutteita korvasi komea nimi Mjölner eli ukkosen jumala Thorin vasara. Suomalaiset koiranleuat nimittivät aseen oitis metallitöissä tarvittavaksi ”Kumivasaraksi”.
Kuvat: Patria