Punainen viiva

Artikkelit
Pekka Virkki

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken syyttää Kiinaa kaksilla korteilla pelaamisesta Ukrainan sodassa.


– Julkisesti he esittävät haluavansa rauhaa Ukrainassa, kertoo NBC News Blinkenin sanoneen.


Tästä huolimatta Pekingistä virtaa ulkoministerin mukaan ei-tappavaa apua pohjoisnaapurin hyökkäyssodan tueksi. Tarkkoja tietoja avun luonteesta ei ole annettu julkisuuteen, mutta arvioidaan, että kyse saattaa olla esimerkiksi luotiliiveistä.


Useiden lähteiden mukaan Kiina harkitsee parasta aikaa myös varsinaisten asetoimitusten aloittamista.


Blinkenin mukaan tämä johtaisi kuitenkin amerikkalaisten vahvaan vastareaktioon.


Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield vielä suorasanaisempi.


– Se olisi punainen viiva.


Yhdysvaltain ja Kiinan välejä ovat viime viikkoina kiristäneet muun muassa Pekingin vakoiluilmapallot.


Niiden myötä perutun vierailun jäljiltä Blinken pääsi tapaamaan kiinalaisen virkaveljensä Wang Yin vasta viimeviikkoisessa Münchenin turvallisuuskokouksessa, jossa miehet julkisuuteen tulleiden tietojen mukaan keskustelivat myös Venäjä-suhteista.


Kiinan uhan on uskottu vaikuttaneen myös Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin tänään maanantaina Kiovaan tekemään yllätysvierailuun, jonka aikana myös Volodymyr Zelenskyi varoitti itsevarmoin sanankääntein Kaukoidän lohikäärmettä asettumaan nykyistä selkeämmin Venäjän karhun tueksi.