Israel valmiina iskemään: ”3000 kohdetta katsottuna”

Kolumnit
Pekka Virkki

Israel havittelee lännen suurvaltoja sekä arabimonarkioita muodostamaan kanssaan Iranin-vastaisen liittouman, kertoo Radio France Internationale.


Pääministeri Benjamin Netanjahu näyttäisikin haluavan tehdä lopun nöyryytykselle, jollaiseksi hän epäilemättä koki Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman kaudella solmitun ydinsulkusopimuksen.


Uudelleenarvioon näyttäisivät vaikuttaneen niin Iranin kasvanut rooli Ukrainassa, presidentti Joe Bidenin tarve näyttäviin voittoihin kotiyleisön edessä sekä Venäjän vaikeudet ja joistakin poikkeuksista huolimatta yhä tiukentuva kansainvälinen eristys.


RFI:n artikkelin mukaan suunnitelmat ovat jo ”paperilla valmiina” ja 3000 Iraniin suunnattavien iskujen potentiaalista kohdetta on identifioitu.


Vastineeksi länsimaiden tuesta tai jopa niiden osallistumisesta sotilaallisiin toimiin Israel lisäisi merkittävästi Ukrainalle osoittamaansa apua. Puhetta on ollut esimerkiksi kuuluisan Rautakupoli (Iron Dome) -ohjustorjuntajärjestelmän toimittamisesta.


Tuskin on sattumaa, että samaan aikaan neuvottelujen kanssa Israelista on kuultu vihjailuja myös mahdollisista uusista rauhansopimuksista.


Nämä olisivat Bidenin julkisuuskuvalle erittäin merkittävä voitto, sillä eräs Yhdysvaltain evankelisten ja muuten Israel-mielisten piirien tärkemmistä syistä tukea presidentti Donald Trumpia oli hänen hallintonsa välittämä suhteiden normalisointi neljän arabimaan – Arabiemiraattien, Sudanin, Bahrainin ja Marokon – sekä Israelin kesken.


Amerikkalaisilla lienee suuri halu hoitaa Venäjän ja Iranin uhka nopeasti päiväjärjestyksestä myös siksi, että CIA:n johtaja William Burnsin mukaan Kiinassa on ohjeistettu maan asevoimia valmistautumaan ”Taiwanin palautuksen” suorittamiseen vuoteen 2027 mennessä.