Vakoilupallo – miksi?

Kolumnit
Pekka Virkki

Yhdysvaltain 4.2. alasampuma kiinalainen vakoilupallo on herättänyt paljon kysymyksiä.


Mikä sotilaallinen ja toisaalta poliittinen merkitys on Montanassa sijainneen ilmavoimien tukikohdan läheisyydessä havaitulla ilmapallolla, jonka keräämät tiedustelutiedot kyetään ainakin amerikkalaisviranomaisten mukaan pääosin hankkimaan myös satelliittien avulla? Halusiko Peking provosoida päävastustajaansa ulkoministeri Antony Blinkenin suunnitellun – ja nyttemmin peruuntuneen – vierailun alla?


Luultavasti kyseessä on toki testi USA:n valmiudesta reagoida Kiinan tekemisiin.


Defense Newsin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan vastaus ei kuitenkaan välttämättä ole aivan näin yksiselitteinen.


Maineikkaan CSIS-ajatuspajan leivissä työskentelevä Tom Karako nostaa esiin yksinkertaisen seikan: fyysisen läheisyyden, joka saattaa mahdollistaa erityisesti signaalitiedustelun alalla operaatioita, jollaisiin satelliitit eivät kykene.


”Se voi olla lämpökamera, se voi olla signaalitiedustelua”, Karako sanoo.


”Sillä, että jotain voi tehdä muualta kuin avaruudesta, on paljon arvoa.”


Hudson-instituutin Bryan Clarck puolestaan muistuttaa satelliittien lentoratojen ennustettavuudesta, joka auttaa potentiaalista vakoilun kohdetta suunnittelemaan toimintaansa. Pallot sen sijaan voivat leijua paikoillaan pitkäänkin.


”Pallon kanssa voi pysytellä siellä päiviä tai kuukausia ja oikeastaan ei ole muita vaihtoehtoja kuin lopettaa toiminta, jota vakoillaan tai sitten elää asian kanssa”, Clark yksinkertaistaa.


Kiinalaispallolla on myös poliittiset seurauksensa.


Capital Alpha Partnersin tutkija Byron Callan ennustaa tapauksen hillitsevän puheita Yhdysvaltain puolustusbudjetin pienentämisestä.


Kuvaavana voi pitää sitäkin, että ulkoministeri Blinkenin oli ilmeisesti tarkoitus keskustella Kiinassa maan osuudesta Venäjään kohdistettujen vientirajoitusten kiertämiseen – Wall Street Journalin mukaan Kremlin sotakone nimittäin saa merkittävää apua etelänaapuristaan.


Siinä missä Venäjä – ainakin toistaiseksi – on selvästi näkyvin kansainvälisen järjestelmän häirikkö, Kiina odottaa tilaisuuttaan, kerää tietoa ja koettelee rajoja. Pallon alasampumisen lähettämää viestiä voi tästä näkökulmasta tuskin pitää kovinkaan vääränä.

Kuva: Russotp – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=128422581