Venäjän liikekannallepano iski Karjalan Valliin

Artikkelit
Kari Kuusela


Sota-arkeologiaa eli kansanomaisemmin sotavainajien etsintää lähinnä Karjalankannaksella tekevään Karjalan Valli -ryhmään iski Ukrainan sota ja Venäjän liikekannallepano erikoisella tavalla. Kolme sen jäsenistä joutui siirtymään ulkomaille, koska em. toimi näytti vievän heidät sotaan, jota he eivät hyväksy.


Suomen Sotilas on toistuvasti tavannut lukijamatkoillaan Kannakselle ja muutenkin ryhmän jäseniä, joista tutuin on ”Slava” Skokov, suomalaisessakin lehdistössä usein esiintynyt ryhmän kantava voima. Hän on nyt lehden tiedon mukaan siirtynyt Suomeen liikekannallepanoa välttääkseen ja etsii täältä töitä. Hyvin kapeaan tieteenalaan erikoistuneelle venäläiselle tekniikan tohtorille tämä voi kuitenkin olla vaikeaa. Lehti toivoo kuitenkin tätä arvokasta etsintätyötä vuosikausia tehneelle Suomen ystävälle tässä menestystä.


Karjalan Valli on saanut nimensä VT-linjaa tarkoittavasta venäläisestä nimestä, ja se on perustettu vuonna 1997 ensiksi toisen ryhmän alaryhmäksi. Itsenäisen statuksen se sai vuonna 2004, ja sen toiminta perustuu Suomen ja Venäjän väliseen valtiosopimukseen vuodelta 1992. Toimintansa aikana Karjalan Valli on löytänyt noin 450 puna-armeijan sotilaan jäännökset ja 135 suomalaista vainajaa. Lisäksi Karjalan Valli on tehnyt yhteistyötä muiden etsintäryhmien kanssa, nämä ovat löytäneet noin 200 vainajaa. Suomalaiset on kerätty vuosittain Viipuriin ja siirretty etsintäkauden päätteeksi syksyisin Suomeen. Jos heidät on tunnistettu, niin useimmiten heidät on haudattu kotiseurakunnan sankarihautaan, tunnistamattomat on haudattu Lappeenrantaan. Puna-armeijan sotilaita harvoin tunnistetaan, ja heidät on haudattu Kannaksella oleviin kokoomahautuumaihin.


Tyypillinen vainajan löytöpaikka, tässä tämän vuoden lokakuulta Näätälästä. (Kuva: Karjalan Valli)


Sotavainajien jäänteitä etsii useita ryhmiä, myös suomalaisia Suomesta käsin. Usein etsijöillä on ollut alkusysäyksenä sodassa kadonnut sukulainen. Lehden tiedossa on mm. rajamiesten kiinnostus Rajajääkäripataljoona 2 :n taisteluissa kesäkuun 1944 lopulla Talinmyllyntien suunnassa kadonneisiin. Taistelussa katosi mm. Mannerheim-ristin ritari, korpraali Ville Väisänen tuhottuaan panssarinyrkillä kahdeksan neuvostovaunua. Häntä ei ole vielä löydetty.


Kolmen jäsenen muutto ulkomaille heikensi Karjalan Vallia, jonka kokonaisvahvuus lienee kymmenen hengen luokkaa. Toiminta ei kuitenkaan lakannut tähän suoneniskuun vaan lehden saamien tietojen mukaan jatkuu. Syksyn pimeän ja talven tulo joka tapauksessa haittaa etsintää.


Karjalan Vallin suomenkieliset Facebook-sivut löydät laittamalla Googleen ”Karjalan Valli”. Samalla tavalla löydät heistä juttuja täkäläisissä lehdissä.


Vainajalta löytynyttä esineistöä, nämä Summasta. (Kuva: Karjalan Valli)


Etsintätoiminnan tukemiseksi on perustettu pienkeräys, voit osallistua siihen, jos haluat tukea tätä hyvää asiaa:


Saaja: Pienkeräys RA20221316

Tili: FI71 5172 0220 3115 68

Viestikenttään voi laittaa tervehdyksesi

Keräysaika on 30.9.-29.12.2022 ellei yläraja tule ennen sitä täyteen.

Pienkeräyksen järjestäjät:

Jyrki Venemies, Kausala, 0400 421 443

Jarkko Väänänen, Kotka, 040 5436 064

Kalevi Kannus, Turku, 0400 666 123


Toissijainen keräyskohde on Sotavainajien muiston vaalimisyhdistys ry ja sen kohdennetut avustukset.