Pasit Ukrainassa

Artikkelit
Jukka Janhunen


Zvezda-uutistoimiston julkaisemassa lohduttomassa kuvassa näkyy Suomen Ukrainalle aseapuna lahjoittama tuhottu XA-180/-185 Panssari-Sisu eli Pasi. Pasin vieressä on tuhottuna myös BMP-3-rynnäkköpanssarivaunu. Vaunujen kulkusuunnat ovat päinvastaiset. Tähän löytyy selitys Twitterissä 24.10. julkaistusta videoklipistä, johon Zvezda-uutistoimiston kuva liittyy. Kuva on ilmeisesti käyty ottamassa Twitter-videon tilanteen jälkeen.


https://twitter.com/i/status/1584555151267799041


Videolla näkyy neljän ukrainalaisen vaunun kolonna droonista kuvattuna. Vaunut on merkitty ”BTR VSU” ja ”BMD VSU”. BTR-vaunut on tunnistettu väärin, ja ne ovat Paseja. Myös BMD on tunnistettu väärin. Tämä vaunu on BMP-3. VSU-lyhenne tarkoittaa, että vaunut kuuluvat Ukrainan asevoimille. Otetaan videosta tarkasteluun muutama mielenkiintoinen kohta.


Ajassa 0:07 voidaan nähdä, kuinka kolonnan toiseksi viimeisimmän vaunun panssarista kimmahtaa ilmeisesti kiväärikaliiperinen luoti. Tämä vaunu on Pasi, ja sen ballistinen suoja näyttää toimivan hyvin.


Kolonnan toinen ajoneuvo kärjestä, eli Pasi, ajaa todennäköisesti miinoitteeseen ajassa 0:14. Vaunu lennähtää voimakkaasti ylöspäin antaen ymmärtää, että sen sisällä oli paljon ampumatarvikkeita. Tähän viittaisi Zvezda-uutistoimiston kuva tästä tilanteesta. Pasin miehistötilan kattopanssari on irronnut hitsauksistaan ja vääntynyt. Jotain on räjähtänyt sisällä.


Ajassa 0:25 perääntyvä BMP-3 on ajamassa samaan miinoitteeseen, johon Pasi tuhoutui, ja räjähtää kahden sekunnin päästä. Taustalla näkyy myös kaksi muuta Pasia.


Tuhotut Ukrainan panssaroidut ajoneuvot. Oikealla XA-180/-185 Panssari-Sisu ja vasemmalla BMP-3-rynnäkköpanssarivaunu. (Lähde: @zvezdanews)

Mielenkiintoisena yksityiskohtana voidaan todeta videolla olevan myös yksi Ukrainan M113-panssaroitu miehistönkuljetusvaunu (ajassa 0:35 ja 0:51) – ilmeisesti tuhottuna.

Toinen mielenkiintoinen yksityiskohta on tunnus Pasien kyljissä. Heti ensimmäisenä voi tulla mieleen, että sehän on sinivalkoinen kokardi. Mutta se on liian iso. Kyseessä voi olla Ukrainan vaakuna – mene ja tiedä? Se on varmaa, että Paseista on poistettu kaikki Puolustusvoimien tunnukset.